logo

logo

sobota, 29 października 2011

Brukselka z pomidorami





Składniki:
brukselka (200g)
1 pomidor (150g)
1 mała cebula (50g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
przyprawy (sól, pieprz)







Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy, kroimy w ćwiartki, pomidora kroimy w ósemki, cebulę kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy. Opcjonalnie zamiast jogurtu możemy dodać łyżeczkę octu balsamicznego lub jabłkowego.





Wartość energetyczna wersji dietetycznej z jogurtem naturalnym - 125kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) - 65kcal

Wartość energetyczna wersji dietetycznej z octem - 110kcal

Wartość energetyczna sałatki ze śmietaną 18% (2 łyżki) - 200kcal

Wartość energetyczna sałatki z majonezem (1 łyżka) - 275kcal