logo

logo

sobota, 29 października 2011

Kapusta kiszona





Składniki:
kapusta kiszona (300g)
1 jabłko (150g)
1 mała cebula (50g)
1 marchew (100g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek, gorczyca)







Przygotowanie:
Kapustę siekamy, jabłko i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy.




Wartość energetyczna wersji dietetycznej – 180kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 kapusty) - 60kcal

Wartość energetyczna sałatki z oliwą (1 łyżka) – 270kcal



5 komentarzy:

  1. Różnie, zazwyczaj sól/wegeta, pieprz i odrobina cukru.

    OdpowiedzUsuń
  2. a kapustę płuczesz czy nie?Bo żadnej oliwy nie dodajesz!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście nie płuczę, ale ja kiszoną to na surowo wpierniczam nawet. Jak nie lubisz zbyt kwaśniej to płucz. W ogóle w temacie kapusty, to ja jestem już obcykana, potrafię rozpoznać po smaku, w którym warzywniaku była kupiona. I wyszukałam taki warzywniak, że tam kapusta jest słodka i najlepsza na świecie, więc jej nie płuczę nigdy.

      Usuń
  3. ja skrapiam to wszystko olejem rzepakowym.

    OdpowiedzUsuń