logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Kotlety cukiniowe






Składniki:
polędwiczki z indyka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
1 cukinia (300g)
1 duża marchew (200g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek)





Przygotowanie:
Polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Cukinię i marchew trzemy na tarce, surową dodajemy do mięsa, cebuli i wszystko łączymy z jajkiem. Z porcji wychodzi 15szt. kotlecików.




Wartość energetyczna surowego mięsa z warzywami – 620kcal

Wartość energetyczna kotleta dietetycznego – 40kcal

Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 140kcal



30 komentarzy:

  1. czy kotleciki smażymy na patelni, czy mozna na blaszcze w piekarniku? Ja tak teraz robię kotlety

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że nigdy nie robiłam w piekarniku? Myślę, że skoro robiłaś inne, to te też wyjdą, bo na patelni zachowują się jak każde normalne kotlety. Trzeba by spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja tylko pieke kotlety w piekarniku, wkladam w naczynie zaroodporne i w w ysoka temperature, same oplywaja swoim tluszczem i w nim sie zarumienia i podpieka, ale musisz wkladac w wysoka temperature., pozdrawiam

      Usuń
  3. wychodzą i to jak najbardziej wychodzą ,piekę je na papierze po 10 minunt z każdej strony .... właśnie trafiłam do Ciebie i naprawdę odwalasz kawał dobrej roboty...głos oddany - zasłuzony ;-) w 100 % Pozdrawiam Alka

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie robię, w piecu siedzą (brak porządnej patelni teflonowej :(), suróweczkę z cukinii i bialej rzodkiewki też przygotowałam :) nie mogę się doczekać obiadu, bo pachnie pięknie!

    Ps. Mam pewną prośbę... Czy mogłaby Pani przygotować post o tym, jak doprawiać dania? Wiem, że jest osobny post o przyprawach, ale idzie mi o coś innego. Mianowicie, dla mnie smak surówki z białej rzodkiewki jest czymś nowym, i nie miałam pojęcia jak ją doprawić... Sypnęłam pieprzem i mi smakuje, ale zastanawiam się, czy ma Pani jakąś ulubioną gamę przypraw - do mięs, surówek, itd?
    pozdrawiam serdecznie i dziękuję za świetne teksty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właściwie, to wczytałam się jeszcze raz w posta o przyprawach i udało mi się tam jednak znaleźć większość odpowiedzi na moje przyprawowe pytania :) Wobec tego przepraszam za wcześniejsze zawracanie Pani głowy :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, i o to chodzi, żeby się wczytać :) A tych pytań o przyprawy tu dziesiątki, przyzwyczaiłam się :)

      Usuń
  6. Witam. Robiłam jakiś czas temu na obiad te kotleciki wyszły przepyszne uwielbiam takie zdrowe kombinacje chociaż nie gotuję ale od momentu wejścia na Twój blog zaczęłam w kuchni spędzać czas :) właśnie teraz poszukuję czegoś pysznego na jutro na obiad no i się przyznam że zaczynam się odchudzać a raczej w miarę normalnie jeść bo u mnie to różnie bywa. Zatem dziękuję bardzo za pojawienie się w sieci i za te wszystkie pyszne obiady!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, zapraszam do naszego grona :)

      Usuń
  7. A ja mam pytanie na jakiej tarce należy zetrzeć cukinię i marchew? Na grubych oczkach? I jakie przyprawy dodać do cebuli? Może być to przyprawa do mięsa mielonego? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na grubych oczkach, jedno i drugie. A przyprawa do mięsa mielonego i przyprawa do kurczaka bardzo dobrze tu pasują.

      Usuń
  8. Nie lubię mięsa mielonego pod żadną postacią, ale zaryzykowałam i te kotleciki...
    Na stałe wejdą do mojego menu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam dziś, w opcji z piekarnika, i wyszły BARDZO SMACZNE, dziękuję za przepis;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. My też już dzisiaj po obiedzie. Zamiast indyka był kurczak zmielony osobiście. Piekłam w silikonowych foremkach babeczkowych oraz w keksówce (robiłam z kilograma mięsa). Bardzo smaczne. Nawet mąż okrutnik smakowy przyznał, że bardzo dobre! No i na jutro mam gotowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy zamiast poledwiczek z indyka mozna uzyc piersi z indyka lub kurczaka? Nie wiem skad wziac te poledwiczki:( mieszkam za granica i nie spotkalam sie z czyms takim w markecie.
    Pozdrawiam serdecznie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo one w Biedronce są :P Spokojnie możesz użyć piersi, też wyjdą.

      Usuń
  12. bardzo zainteresował mnie pomysł na kotleciki z piekarnika, tylko proszę o podpowiedz w jakiej temperaturze najlepiej je piec. Jestem nową fanką twojego bloga :) i jeszcze wszystkiego nie przeczytałam , ale pilnie chłonę twoją wiedze

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy można pulpety zrobić z mięsa mielonego i ugotować na parze? Wtedy się odtłuszczą chyba? Mięso mielone z indyka Samo Dobro z Biedronki, wartość energetyczna w 100 g: 137,00 kcal. Jak przeliczyć ile pulpetów można zjeść z takiego mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć takiego, najlepiej zliczyć kalorie, podzielić przez ilość i wyjdzie.

      Usuń
  14. dziś zrobiłam na obiad te kotleciki. niestety ale musiałam uzyc miesa mielonego kupnego bo moja maszynka się zepsula. wyszly przepyszne i na pewno na stale zagoszczą w naszym menu. smakowaly nawet mojemu 5 latniemu niejadkowi i 10 miesięcznemu synkowi również bo wyszly takie fajne mięciutkie i delikatne. w końcu obiad który cala rodzina może zjeść razem bez zadnego wymyślania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Będę robiła jutro.
    Mam pytanie: czy cukinię należy odcisnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można trochę odcisnąć, chociaż ja staram się robić od razu, wtedy mniej soku puszcza. Bo jak poleży za długo z przyprawami, to rzeczywiście wody za dużo.

      Usuń
  16. Ja robiłam wczoraj i wyszły pycha. Ale robiłam w piekarniku.Nie odciskałam ale jak będziesz smarzyć na patelni to możę lepiej trochę odcisnąć.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję bardzo za podpowiedz. Wyszły soczyste. na pewno zagoszczą u nas częściej.
    Madziu, za to co robisz - "JESTEŚ WIELKA" Kawał porządnej roboty.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy cukinię obiera się ze skórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młodą nie, ma miękką skórkę.

      Usuń
  19. Paniu Madziu,jestem pelna podziwu,przez przypadek trafilam na pani blog,jestem oszolomiona,zachwycona tym co tutaj znalazlam,czepialam sie roznych diet ale ciagle te kg.wracaly,od tygodnia stosuje pani przepisy i rady,schudlam 4kg,jestem w siodmym niebie.dziekuje bardzo,bardzo,bardzo.Beata

    OdpowiedzUsuń