logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Kotlety cukiniowe






Składniki:
polędwiczki z indyka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
1 cukinia (300g)
1 duża marchew (200g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek)





Przygotowanie:
Polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Cukinię i marchew trzemy na tarce, surową dodajemy do mięsa, cebuli i wszystko łączymy z jajkiem. Z porcji wychodzi 15szt. kotlecików.




Wartość energetyczna surowego mięsa z warzywami – 620kcal

Wartość energetyczna kotleta dietetycznego – 40kcal

Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 140kcal