logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Kotlety z białym serem






Składniki:
polędwiczki z indyka (500g)
1 jajko (60g)
1 mała cebula (50g)
1 kostka chudego białego sera (200g)
przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek)







Przygotowanie:
Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Ser rozdrabniamy widelcem, wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Z porcji wychodzi 15szt. kotlecików.





Wartość energetyczna surowego mięsa z warzywami i serem – 755kcal

Wartość energetyczna kotleta dietetycznego – 50kcal

Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 160kcal



44 komentarze:

  1. bardzo dobre sa też kotleciki z serkiem wiejskim,odsączonym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w piecu, nie rozpadają się ani nic, tylko trochę kurczą ze względu na dużą utratę wody. Wychodzą mocno mięsne, rodzince posmakowały bardziej niż te z cukinią i marchewką. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam!rewelacyjne!!!Na pewno zagoszczą na stałe w mojej diecie!Dodałam sobie do nich natkę pietruszki,którą uwielbiam!Pozdrawiam,Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam!!Wyszły rewelacyjne!!Zrobiłam z połowy porcji,bo tyle mięsa miałam.Dodałam natkę pietruszki:-)
    Jutro na obiadek w pracy bedzie kotlecik z serem a do tego kapusta w soscie czosnkowo-pomidorowym:-)
    Pozdrawiam,Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. A mi się rozpadały, macie jakiś sposób na to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy mi się nie rozpadły, nawet blisko tego nie były, więc nie mam pojęcia co poradzić.

      Usuń
  6. Wspaniałe kotleciki, zwarte. Poprzednio robiłam ze zmielonej piersi z kurczaka, dziś zgodnie z przepisem z indyka. Te są o niebo lepsze. Dziękuję Madziu za przepis i pozdrawiam. Renia

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobilam dzisiaj, dodalam pieczarki jeszcze i upieklam w piekarniku, SUPER! :) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczarkami jeszcze nie robiłam.

      Usuń
  8. myslisz,ze taki fasz mozna zamrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, mroziłam, nic im nie jest później :)

      Usuń
  9. Kolejny fantastyczny przepis z użyciem mięsa mielonego, dodany do ulubionych, bo Potwory zaakceptowały;-)
    Już blisko miesiąc na diecie z Twoimi przepisami, może nie chudnę spektakularnie, ale efekty widać, a jaka radość ze zdrowszego gotowania i odkrywania nowych smaków;-)
    Pięknie dziękuję;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwory, to dobry wyznacznik, czy coś jest smaczne czy nie :) Tak jak u mnie, tylko u mnie są trole :)

      Usuń
  10. robiłam dziś świetne :) fajny sposób gdy nie można jeść mięsa a ja nie mogę dna moczanowa a całkowicie nie potrafię zrezygnować :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak długo można takie gotowe kotlety przechowywać w lodówce, chciałabym od razu obiad na kilka dni, gdyż pracuję po 13 godzin dziennie, z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak robię dużo, to 3 dni spokojnie, więcej nie wiem, bo nigdy dłużej nie było. Ale też dobry sposób to zrobić dużo, pomrozić i na bieżąco po kilka wyciągać.

      Usuń
  12. mi tez się rozpadły;/
    nina

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam.
    Uwielbiam te kotlety. Pomyslałam żeby zrobić pasztet a właściwie pieczeń rzymską z tych samych składników z jajkiem gotowanym w środku. Czy myślisz, że to dobry pomysł? Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie już zrobiona ta pieczeń, a ja dzisiaj dopiero odpisuje :) To będzie dla mnie inspiracja na po świętach!

      Usuń
    2. Witam.
      Pieczeń wyszła pyszna. Lepsza na ciepło niż na zimno. Rodzinka nie dowierzała, że to dietetyczne :)

      Usuń
    3. Fajny pomysł , a jak długo piekłaś i w jakiej temperaturze? :)

      Usuń
    4. Witam.
      Piekłam 45min. w temp. 160 stopni.
      Pozdrawiam

      Usuń
    5. Dziękuję! Zrobię na niedzielę! Pozdrawiam

      Usuń
  14. Wlasnie zjedlismy te kotleciki:)przepyszne wyszly:)superrr przepis:)dzieki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobre i udało mi się je "usmażyć" bez tłuszczu :D
    JW

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiony z piersi z kurczaka! Następnym razem zrobię, jak w przepisie, z indyka i sobie porównam :) Moja 7-letnia córcia zjadła dwa i ...poprosiła o dokładkę, więc to chyba o czymś świadczy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, a jakiej firmy patelni Pani uzywa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście o gadżetach kuchennych jest pokazana jaką używam, zdjęcie dna z bliska.

      Usuń
  18. czy można piec te kotleciki w piekarniku zamiast na patelini? jeżeli tak, to w jakiej temp i ile czasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ja nigdy nie robię, ale inni piszą na ogół 160-180st i jakieś 20-30 minut.

      Usuń
  19. Przed chwilą zjedliśmy takie kotleciki na obiad. Trochę za słabo je doprawiłam ale nie mam zwyczaju próbować surowego mięsa więc tak mi się zdarza. To były pierwsze kotleciki jakie odważyłam się usmażyć na patelni ceramicznej zupełnie bez dodatku tłuszczu i udało się! Wcześniej, inne kotleciki piekłam w piekarniku ze strachu, że się nie usmażą w środku.
    Magdo, jesteś rewelacyjna!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Boskie! rewelacyjne i wspaniałe. Bardzo mi posmakowały. Z twoimi przepisami dieta wydaje się dużo lżejsza do wytrwania. Zaglądam do Ciebie na bloga dość często, a zaczęłam jakieś 14 kg temu (4 miesiące). Dziękuję Ci za tę stronę! Wszyscy moi znajomi pytają się jak mi się udało tak schudnąć i wszystkim im zawsze podaje adres gdzie znajdą mój sekret na odchudzanie się z głową- Twojego bloga :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Uwielbiam jak piszecie: trafiłam na bloga jakieś 14kg temu :)

      Usuń
  21. Hi hi... Też mi się to podoba :-)
    Nie pamiętam ile kilogramów temu tu trafiłam ale wiem jak! Wpisałam w Google coś w stylu "smaczne niskokaloryczne potrawy" i wyskoczył mi Ten blog. Byłam oszołomiona ilością przepisów, sposobami odchudzania potraw, prostotą dań. Nie wiem ile schudłam dzięki temu blogowi bo byłam już w trakcie odchudzania ale na pewno bardzo mi pomogły rady i przepisy tu umieszczone. Każdemu kto pyta jakim cudem udało mi się tyle schudnąć polecam tą stronę :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajny przepis. Szukajac w sieci ciekawych pomysłów na dietetyczne posiłki trafiłam na super stronę z przepisami https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412 polecam zaglądać też tam, bo często pojawiają się nowości, pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  23. Magda, co to za polędwiczki z indyka z biedronki? Czy to to samo co "sznycle z indyka" - takie w plastrach. Nigdy żadnych innych z indyka nie widziałam, a chciałabym popełnić te kotlety.
    Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  24. koleciki wyszly super naprawde super

    OdpowiedzUsuń
  25. A jakbym użyła piersi z kurczaka ? Wyszły by.. ??

    OdpowiedzUsuń
  26. właśnie dzisiaj będę próbować z piesi kurczaka , to dam znać :) Karolina

    OdpowiedzUsuń
  27. Magdo, to jest przepyszne! Zawsze wydawało mi się, że potrawy w wersji light są mniej smaczne niż z tłuszczykiem. Te kotleciki zaprzeczyły moim dotychczasowym doświadczeniom. Upiekłam je w piekarniku, w połowie pieczenia podlewając odrobiną białego wina. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pani Magdo, mieszkam w USA- teraz 'powtornie''odkrylam pani strone i zaplanowalam swoje odchudzanie. Przystepuje do tego z duzym optymizmem i mam nadzieje wytrwac .Robi pani wspaniala prace:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń