logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Kotlety z kapustą






Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 woreczek ryżu (100g)
kapusta biała (500g)
1 mała cebula (50g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego)






Przygotowanie:
Piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę sparzamy we wrzątku (ok. 2 minuty) i mielimy w maszynce, ryż gotujemy, cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa i łączymy z jajkiem. Smażymy na patelni teflonowej bez oleju. Z porcji wychodzi 20szt. kotlecików.




Wartość energetyczna surowego mięsa z warzywami - 1050kcal

Wartość energetyczna kotleta dietetycznego – 50kcal

Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 165kcal