logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Kotlety z kapustą






Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 woreczek ryżu (100g)
kapusta biała (500g)
1 mała cebula (50g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego)






Przygotowanie:
Piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę sparzamy we wrzątku (ok. 2 minuty) i mielimy w maszynce, ryż gotujemy, cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa i łączymy z jajkiem. Smażymy na patelni teflonowej bez oleju. Z porcji wychodzi 20szt. kotlecików.




Wartość energetyczna surowego mięsa z warzywami - 1050kcal

Wartość energetyczna kotleta dietetycznego – 50kcal

Wartość energetyczna kotleta tradycyjnego w panierce smażonego na oleju – 165kcal



13 komentarzy:

  1. Kotleciki gotujesz we wrzątku czy też smażysz (na patelni teflonowej bez oleju) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażę na patelni (bez oleju), nie dopisałam, już się poprawiam :)

      Usuń
    2. Mam pytanko... CZy np.zamiast smażyć na patelni możnaby było piec w piekarniku ? (np.kotleciki )

      Usuń
    3. Tak, można Kilka osób już tu próbowało. Ja osobiście wolę patelnię, bo jakoś mi szybciej idzie niż jakbym miała przygotować piekarnik (powyciągać wszystko z niego...). I patelnia wychodzi mi ekonomiczniej :)

      Usuń
  2. Jaką wagę ma mieć jeden kotlecik ?( Nie chcę zrobić za dużych)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze nie wiem, nie ważyłam nigdy. Moje są powiedzmy o średnicy 6-7cm, wielkość środkowej części dłoni.

      Usuń
  3. Wypróbowałam, wyszły świetne. Oczywiścnie nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała przepisu po swojemu, ale myślę, że wyszło jeszcze bardziej dietetycznie- użyłam jedynie 250g mięsa, a resztę zastapiłam tarkowaną na drobnych oczkach marchewką. Woreczek ryżu potraktowałam jako dodatek do kotletów więc znalazł się na talerzach obok nich :) pozdrawiam -Iza

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja zrobiłam wyszły - pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy kapusta pekińska by sie nadawala?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie myślę, że można spróbować.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam z kapustą pekińską, bo taką miałam w lodówce, kotleciki palce lizać, moja mała córeczka wsuwa razem ze mną, dzięki Magda za przepis :)

    OdpowiedzUsuń