logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Pulpety i sosy






Składniki: 
2 piersi z kurczaka (500g)
1 mała cebula (50g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia)







Przygotowanie:
Piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, z podanych proporcji wychodzi 20 szt. W garnku gotujemy ok. 1 litra wody z przyprawami – będzie to jednocześnie baza do sosu. Na wrzątek wrzucamy kolejno wszystkie pulpety, gotujemy ok. 20minut, następnie z wody robimy wybrany sos.



  
Wartość energetyczna surowego mięsa z dodatkami – 600kcal

Wartość energetyczna 1 pulpecika – 30kcal



Przykładowe sosy (wartość energetyczna 1 litra – 100kcal):

Pomidorowy – do wywaru dodajemy puszkę koncentratu pomidorowego (100g).

Cebulowy – do wywaru dodajemy podsmażoną cebulę (300g), sos można zostawić z całymi kawałkami cebuli lub zmiksować na gładką masę.

Pieczarkowy – do wywaru dodajemy pieczarki (250g) i cebulę (100g) wcześniej podsmażone, sos można zostawić z całymi kawałkami warzyw lub zmiksować na gładką masę.

Porowy – do wywaru dodajemy podsmażone pory (400g), zmiksujemy na gładką masę.

Brokułowy – do wywaru dodajemy ugotowane brokuły (400g), miksujemy na gładką masę.

Paprykowy – do wywaru dodajemy podsmażoną i drobno pokrojoną paprykę (300g) lub paprykę konserwową (300g), sos można zostawić z całymi kawałkami papryki lub zmiksować na gładką masę.





Obliczając wartość energetyczną jednej porcji założyłam, że na porcję składają się 4 pulpety i 1/5 litra jednego z sosów.


Wartość energetyczna 1 porcji dietetycznej – 140kcal 

Wartość energetyczna tradycyjnej porcji (sos z mąką i śmietaną) – 250kcal