2 piersi z kurczaka (500g)
1 mała cebula (50g)
1 mała cebula (50g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, z podanych proporcji wychodzi 20 szt. W garnku gotujemy ok. 1 litra wody z przyprawami – będzie to jednocześnie baza do sosu. Na wrzątek wrzucamy kolejno wszystkie pulpety, gotujemy ok. 20minut, następnie z wody robimy wybrany sos.
Wartość energetyczna surowego mięsa z dodatkami – 600kcal
Wartość energetyczna 1 pulpecika – 30kcal
Przykładowe sosy (wartość energetyczna 1 litra – 100kcal):
Pomidorowy – do wywaru dodajemy puszkę koncentratu pomidorowego (100g).
Cebulowy – do wywaru dodajemy podsmażoną cebulę (300g), sos można zostawić z całymi kawałkami cebuli lub zmiksować na gładką masę.
Pieczarkowy – do wywaru dodajemy pieczarki (250g) i cebulę (100g) wcześniej podsmażone, sos można zostawić z całymi kawałkami warzyw lub zmiksować na gładką masę.
Porowy – do wywaru dodajemy podsmażone pory (400g), zmiksujemy na gładką masę.
Brokułowy – do wywaru dodajemy ugotowane brokuły (400g), miksujemy na gładką masę.
Paprykowy – do wywaru dodajemy podsmażoną i drobno pokrojoną paprykę (300g) lub paprykę konserwową (300g), sos można zostawić z całymi kawałkami papryki lub zmiksować na gładką masę.
Obliczając wartość energetyczną jednej porcji założyłam, że na porcję składają się 4 pulpety i 1/5 litra jednego z sosów.
Wartość energetyczna 1 porcji dietetycznej – 140kcal
Wartość energetyczna tradycyjnej porcji (sos z mąką i śmietaną) – 250kcal
Wartość energetyczna tradycyjnej porcji (sos z mąką i śmietaną) – 250kcal