logo

logo

sobota, 29 października 2011

Marchewka z jabłkiem





Składniki:
3 marchewki (300g)
1 jabłko (150g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
 
 






Przygotowanie:
Marchew i jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy.




Wartość energetyczna wersji dietetycznej – 190kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) - 65kcal
 
Wartość energetyczna sałatki ze śmietaną 18% (2 łyżki) – 235kcal

 
Wartość energetyczna sałatki z majonezem (1 łyżka) – 315kcal





20 komentarzy:

  1. A jakie przyprawy dodac do takiej surowki?
    Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  2. jakich przypraw używasz i na ile to jest osób???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do wszystkiego sól, pieprz i wegeta, rzadko mogę poszaleć ze względu na dzieci w domu. A to co podałam to ja zjadam w całości sama jeśli stanowi to jeden z posiłków. Jak do obiadu, to dzielimy na dwie porcje.

      Usuń
    2. Oczywiście jak dzieci w domu to wegeta ..dobre !czytalaś skład wegety ?chyba nie kochasz dzieci.

      Usuń
    3. A ty anonimie czytałeś dobrze bloga ? Bo chyba nie.A tu jest przepis na domową vegetę.Poza tym nie dajmy się zwariować bo jak byśmy musieli patrzeć na to co nam nie wolno to nie jedlibyśmy nic.Nawet te warzywka rosnące w ziemi strute jak cholera.

      Usuń
    4. No nie każdy jest na blogu tyle czasu, żeby wszystko widzieć, więc możemy niewiedzę na temat domowej wegety wybaczy :) Dzieci kocham, swoje i każde, które karmię z okolicy :)

      Usuń
  3. witam
    mam takie pytanko, czy warzywa i owoce ważysz po czy przed obraniem? wiem że to jest dziwne pytanie ale nigdy nie wiem czy np. jabłka ważyć już po obraniu i bez ogryzki czy w całości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po obraniu, choć nie jest to aż taka różnica kaloryczna, ale dla skrupulatnych - ważymy po obraniu.

      Usuń
    2. ale wagowo jest ogromna roznica.
      marchewka po obraniu wazy z 20 preocent mniej a przy 3 marchewkach to juz calkiem sporo :))\

      surowka fajna i smaczna.

      Usuń
  4. Ja robię wersję ze śmietaną 12% i w proporcji jedna średnia marchewka i jedno jabłko i zamist soli i pieprzu przyprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny. kocham tą surówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodalam cukru (1,5łyzeczki) i sok z cytryny no i jogurtu nie dwie, a trzy łyzki;) pycha:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest opcja :) Ja lubię tą surówkę, bo ją można przyprawić na dziesiątki sposobów i nie ma nudy :)

      Usuń
  6. my też ja uwielbiamy i od wczoraj gotujemy z Tobą :) dziś klopsiki z marchewką ,które bedę piec w piekarniku. Czy mozesz zaproponować do nich jakiś sosik(dla 14 letniego syna , bo suchego ryżu nie chce....)
    Pozdrawiamy sŁonecznie z Bydgoszczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest cały dział z sosami, dipami i dressingami. Zachęcam do korzystania.

      Usuń
  7. Moja surówka z marchewki i jabłka nie zawiera soli ani jogurtu. Czasem kropnę soku z cytrynki i posypię odrobiną fruktozy, czasem nic nie daję. Lubię proste surówki, naturalne smaki...zwłaszcza słodkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam z jogurtem tak jak w przepisie podałam z sakiewkami z pieczarkami :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeglądam pierwszy raz Pani blog. Przymierzam sie do zmiany żywienia. Ale nie lubię gotować:( Ta surówka jest pyszna, tylko ręka boli od tarcia.
    AgaM

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosze tylko nie wegeta ;) przepisy pycha ale nie trujmy sie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja wegeta mnie nie truje, więc używam bez ograniczeń.

      Usuń
  11. Zapomniałam o tej surówce,ale czas sobie przypomnieć, jutro będzie:) Ania

    OdpowiedzUsuń