logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Pasztet dyniowo-marchewkowy






Składniki:
dynia (1kg)
6 marchewek (600g)
2 duże cebule (200g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz, curry, papryka słodka)







Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Dynię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odsączamy nadmiar wody. Marchewkę gotujemy i trzemy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy z roztrzepanym jajkiem i przyprawiamy. Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną, nakładamy masę warzywną. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut, aż pasztet się przyrumieni. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji pasztetu.




Wartość energetyczna pasztetu z dynią – 690kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 60kcal