1 puszka tuńczyka (160g)
1 kostki białego chudego sera (400g)
1 kostki białego chudego sera (400g)
2 cukinie (1kg)
2 duże cebule (200g)
1 pomidor (150g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, chili)
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Biały ser rozdrabniamy widelcem, tuńczyka odsączamy z wody. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odsączamy nadmiar wody. Wszystkie składniki mieszamy z roztrzepanym jajkiem i przyprawiamy. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną, nakładamy masę warzywną. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut, aż pasztet się przyrumieni. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji pasztetu.
Wartość energetyczna pasztetu z tuńczykiem i białym serem – 1050kcal