logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Pasztet z tuńczykiem i białym serem






Składniki:
1 puszka tuńczyka (160g) 
1 kostki białego chudego sera (400g)
2 cukinie (1kg)
2 duże cebule (200g)
1 pomidor (150g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, chili)





Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Biały ser rozdrabniamy widelcem, tuńczyka odsączamy z wody. Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odsączamy nadmiar wody. Wszystkie składniki mieszamy z roztrzepanym jajkiem i przyprawiamy. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną, nakładamy masę warzywną. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut, aż pasztet się przyrumieni. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji pasztetu.





Wartość energetyczna pasztetu z tuńczykiem i białym serem – 1050kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 90kcal





2 komentarze:

  1. Jakiej wielkości blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka ok. 30x15cm. Wejdź sobie w dział pasztety, tam jest wstęp o pasztetach.

      Usuń