logo

logo

niedziela, 30 października 2011

Pasztet z piersi kurczaka






Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g) 
1 seler (400g)
1 marchew (100g)     
2 duże cebule (200g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek)






Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawami na lekko złoty kolor. Piersi z kurczaka smażymy pod przykryciem, żeby nie były zbyt suche, mielimy na jednolita masę. Marchew i seler gotujemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z roztrzepanym jajkiem i przyprawiamy. Blaszkę smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną, nakładamy masę warzywną. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut, aż pasztet się przyrumieni. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji pasztetu.





Wartość energetyczna pasztetu z piersi z kurczaka – 860kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 70kcal



4 komentarze:

  1. Wczoraj miałam taką chcicę na pasztet z kury, że od razu po pracy poleciałam po składniki.
    Zrobiłam go z mięsa z udek i całej włoszczyzny, czyli por, pietruszka, seler marchew. No i czosnek i cebula. Wszystko, oprócz cebuli, gotowałam razem.
    Matko, ale dobre :) Tylko najważniejsze przyprawy, lubię ostre dania, więc nasypałam chilli i ostrą paprykę. No i resztkę lubczyku :) Tradycyjnie sól i pieprz.
    Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja się wezmę za świąteczne pasztety, już myślę nad nimi :)

      Usuń
  2. Pasztet bardzo dobry.Robiłam pierwszy raz i trochę się bałam co z tego wyjdzie ale wyszło pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. P. Magdo ,wspaniały blog ,często tu zaglądam i polecam innym dziękuję za kulinarne inspiracje;)

    OdpowiedzUsuń