3 pomidory (400g)
1 cebula (100g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia)
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w ósemki, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy. Opcjonalnie zamiast jogurtu możemy zostawić pomidory w sosie własnym lub dodać łyżeczkę octu balsamicznego lub jabłkowego.
Pomidory kroimy w ósemki, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy. Opcjonalnie zamiast jogurtu możemy zostawić pomidory w sosie własnym lub dodać łyżeczkę octu balsamicznego lub jabłkowego.
Wartość energetyczna wersji dietetycznej z jogurtem naturalnym – 120kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) - 60kcal
Wartość energetyczna wersji dietetycznej z octem lub w sosie własnym – 85kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) - 60kcal
Wartość energetyczna wersji dietetycznej z octem lub w sosie własnym – 85kcal
Wartość energetyczna pomidorów ze śmietaną 18% (2 łyżki) – 175kcal
Wartość energetyczna pomidorów z oliwą (1 łyżka) – 175kcal