Wskazówki dietetyczne
Tradycyjne sajgonki smaży się na głębokim oleju. W wersji dietetycznej można je zapiec w piekarniku układając je koniecznie na papierze do pieczenia.Farsze robię z dużą ilością warzyw, najlepiej drobno pokrojonych, wtedy farsz jest mniej „kanciasty” i łatwiej zawija się go w papier ryżowy.
Papier ryżowy:
Wartość energetyczna w 100g – 300 kcal
na 100g wchodzi ok. 26szt
wartość energetyczna 1szt – 12kcal
Przygotowanie:
Papier przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Aby był wystarczająco mokry, ale się nie rozrywał najlepiej smarujemy go wodą przy użyciu pędzelka, z jednej i z drugiej strony, po 1 minucie jest już gotowy do zawijania. Jeśli farsze w środku nie są surowe i nie wymagają czasu na upieczenie wstawiamy blaszkę na jedną z najwyższych półek, dajemy przypiekanie z góry i po 10 minutach są już gotowe.
Przykładowe farsze:
Sajgonki z kurczakiem
Składniki:
piersi z kurczaka (250g)
1 duża cebula (100g)
1 marchew (100g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałki, cebulę kroimy na kosteczkę, marchewkę na cienkie plasterki, wszystkie składniki podsmażamy na patelni. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.
Wartość energetyczna farszu – 300kcal
Wartość energetyczna 1 dietetycznej sajgonki – 50kcal
Wartość energetyczna 1 smażonej na oleju sajgonki – 185kcal
Wartość energetyczna 1 dietetycznej sajgonki – 50kcal
Wartość energetyczna 1 smażonej na oleju sajgonki – 185kcal
Sajgonki z pieczarkami
Składniki:
pieczarki (300g)
3 cebule (300g)
pęczek zielonej pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę, podsmażamy na patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.
Wartość energetyczna farszu – 200kcal
Wartość energetyczna 1 dietetycznej sajgonki – 40kcal
Wartość energetyczna 1 smażonej na oleju sajgonki – 175kcal
Sajgonki paprykowe
Składniki:
2 papryki (300g)
2 cebule (200g)
2 duże marchewki (200g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, curry)
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w kosteczkę, marchewkę w plasterki, wszystkie warzywa podsmażamy na patelni. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.
Wartość energetyczna farszu – 200kcal
Wartość energetyczna 1 dietetycznej sajgonki – 40kcal
Wartość energetyczna 1 smażonej na oleju sajgonki – 175kcal