logo

logo

poniedziałek, 31 października 2011

Sajgonki


Wskazówki dietetyczne

Tradycyjne sajgonki smaży się na głębokim oleju. W wersji dietetycznej można je zapiec w piekarniku układając je koniecznie na papierze do pieczenia.Farsze robię z dużą ilością warzyw, najlepiej drobno pokrojonych, wtedy farsz jest mniej „kanciasty” i łatwiej zawija się go w papier ryżowy.




Papier ryżowy:

Wartość energetyczna w 100g – 300 kcal

na 100g wchodzi ok. 26szt

wartość energetyczna 1szt – 12kcal





Przygotowanie:
Papier przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Aby był wystarczająco mokry, ale się nie rozrywał najlepiej smarujemy go wodą przy użyciu pędzelka, z jednej i z drugiej strony, po 1 minucie jest już gotowy do zawijania. Jeśli farsze w środku nie są surowe i nie wymagają czasu na upieczenie wstawiamy blaszkę na jedną z najwyższych półek, dajemy przypiekanie z góry i po 10 minutach są już gotowe.


Przykładowe farsze:


Sajgonki z kurczakiem




Składniki:
piersi z kurczaka (250g)
1 duża cebula (100g)
1 marchew (100g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)







Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałki, cebulę kroimy na kosteczkę, marchewkę na cienkie plasterki, wszystkie składniki podsmażamy na patelni. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.




Wartość energetyczna farszu – 300kcal 

Wartość energetyczna 1 dietetycznej sajgonki – 50kcal 

Wartość energetyczna 1 smażonej na oleju sajgonki – 185kcal






Sajgonki z pieczarkami




Składniki:
pieczarki (300g)
3 cebule (300g)
pęczek zielonej pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)







Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę, podsmażamy na patelni, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.




Wartość energetyczna farszu – 200kcal

Wartość energetyczna 1 dietetycznej sajgonki – 40kcal

Wartość energetyczna 1 smażonej na oleju sajgonki – 175kcal





Sajgonki paprykowe




Składniki:
2 papryki (300g)
2 cebule (200g)
2 duże marchewki (200g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, curry)







Przygotowanie:
Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w kosteczkę, marchewkę w plasterki, wszystkie warzywa podsmażamy na patelni. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.




Wartość energetyczna farszu – 200kcal

Wartość energetyczna 1 dietetycznej sajgonki – 40kcal

Wartość energetyczna 1 smażonej na oleju sajgonki – 175kcal