logo

logo

środa, 2 listopada 2011

Łazanki z kapustą i grzybami

Wskazówki dietetyczne

Tradycyjne łazanki mają zdecydowanie więcej makaronu niż w moich dietetycznych, a kapusta i cebulka często jest przysmażana na tłuszczu. Innowację jakie wprowadziłam to odwrócenie proporcji między kapustą a makaronem, którego kiedyś dawałam pół paczki na potrawę, a teraz daję jedynie 100g. Nic nie smażę na oleju, zatem jest to danie dietetyczne i zdrowe.





Składniki:
kapusta kiszona (500g)
pieczarki (250g)
2 duże cebule (200g)
makaron pełnoziarnisty (100g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła suszone)







Przygotowanie:
Kapustę siekamy i gotujemy w przyprawach. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki trzemy na tarce i dusimy wszystko na patelni pod przykryciem, następnie dodajemy do kapusty i przyprawiamy. 100g suchego makaronu gotujemy, odcedziamy i łączymy z kapustą. Z podanych proporcji wystarczy łazanek dla 3 osób.




Wartość energetyczna całości potrawy – 550kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawy) – 185kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej – 300kcal



8 komentarzy:

  1. na zdjeciu jest cala porcja czy ta 1/3?

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest ok. 1/3 porcji. Dokładnie nie odmierzałam, ale tak można przyjąć.

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejny obiad zrobiony z Twojego przepisu. Tylko ze dalam normalny makaron do lazanek(ma mniej kalorii i ogolnie jest lepszy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Magdo, czy możesz dopisać jeszcze proszę, jak gotować kapustę? Nigdy tego nie robiłam i nie wiem, jak się do tego zabrać. Jak długo to trwa? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewam ją zawsze wodą, jak zupę i gotuję. Jak woda odparuje, to dolewam co jakiś czas. Trzeba też mieszać często, żeby nie przywarła. A czas gotowania różnie, bo kapusty są różne. Czasem pół godziny wystarczy, czasem godzinę ją męczę. Ma mieć taki kolor jak na zdjęciu i być takiej konsystencji, żeby Ci odpowiadała. Mi nawet twarda pasuje, bo ja lubię kapustę w każdej postaci. A mój mąż woli taką jak w bigosie...

      Usuń
  5. Kapusta przepyszna dodałam kilka suszonych grzybków oraz cztery suszone śliwki (nadają piękny kolor oraz dodają smaku kapuście-jedna to 19 kcal). Magdo dzięki za bloga. Pozdrawiam Aga.

    OdpowiedzUsuń
  6. a jak chcę jeść tylko te łazanki na obiad to mam porcję taką zjeść żeby było te 300/350 kcal czy normalnie 1/3 porcji???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błagam, podziel sobie ile trzeba i wyjdzie. Przecież to matematyka, skoro całość ma 550kcal, to już nie jest trudno znaleźć odpowiedź.

      Usuń