Wskazówki dietetyczne
Tradycyjne łazanki mają zdecydowanie więcej makaronu niż w moich dietetycznych, a kapusta i cebulka często jest przysmażana na tłuszczu. Innowację jakie wprowadziłam to odwrócenie proporcji między kapustą a makaronem, którego kiedyś dawałam pół paczki na potrawę, a teraz daję jedynie 100g. Nic nie smażę na oleju, zatem jest to danie dietetyczne i zdrowe.
Składniki:
kapusta kiszona (500g)
pieczarki (250g)
2 duże cebule (200g)
makaron pełnoziarnisty (100g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła suszone)
Przygotowanie:
Kapustę siekamy i gotujemy w przyprawach. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki trzemy na tarce i dusimy wszystko na patelni pod przykryciem, następnie dodajemy do kapusty i przyprawiamy. 100g suchego makaronu gotujemy, odcedziamy i łączymy z kapustą. Z podanych proporcji wystarczy łazanek dla 3 osób.
Wartość energetyczna całości potrawy – 550kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 potrawy) – 185kcal
Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej – 300kcal