logo

logo

środa, 2 listopada 2011

Serek wiejski z jajkiem





Składniki:
1 mały serek wiejski (200g)
2 jajka (120g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek, zioła prowansalskie)








Przygotowanie:
Jajka gotujemy i kroimy na cząstki, cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko mieszamy z serkiem wiejskim.




Wartość energetyczna całego serka – 400kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 serka) – 200kcal



23 komentarze:

  1. świetne :) wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajka z twarożkiem? Jak to smakuje. Takiego połączenia nie znam. Mam obawy, ale kiedys spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zachętę napiszę, że ja także byłam pewna obaw, ale zaufałam , zastąpiłam cebulkę kiełkami fasoli mung i po prostu odkryłam swój ulubiony śniadaniowy smak. Szok po prostu jak taka prostota może bajecznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie bardzo niedobre połączenie smaków, mimo dodanej cebuli wyszło mdłe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdemu smakuje to samo. Ja bez tego serka sobie życia nie wyobrażam. Znam go od dzieciństwa w takim połączeniu, a aktualnie to jest w domu co najmniej 5 dni w tygodniu. Ale gusta są różne, więc szukaj innego połączenia albo tutaj albo coś fajnego wymyśl i się podziel :) Chętnie tu wstawię nowe przepisy z nabiałem, bo mi brak inspiracji w tym temacie od dłuższego czasu :(

      Usuń
  5. Uwielbiam serek z jajkiem ;) Ja na przykład lubię w takiej wersj: serek, jajka, uduszone pieczarki i szyneczka. Mniam :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, pieczarki do serka? Muszę koniecznie to wypróbować. Po pasta jajka, serek i pieczarki mi pasuje, ale w dużych kawałkach na pewno smakuje inaczej. Już zapisuję ;)

      Usuń
    2. pyszne z pieczarkami i bez pieczarek :)

      Usuń
  6. Naprawdę polecam, bo jest pyszne. Razem z mężem bardzo lubimy. Do świeżutkiego chlebka rewelacja. Na początku w ogóle nie byłam przekonana do połączenia serka z jajkiem, ale jak tylko spróbowałam, przepadłam.
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam serka wiejskiego z jajkiem. Zawsze na kolację jadłam serek z ogórkiem kwaszonym, kusi mnie połączenie serka, ogórka kwaszonego oraz jajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz mnie też. Jutro zrobię na śniadanko! Ciekawe połączenie, pewnie wrzucę jako przepis, bo nie każdy wpadnie na to sam, a pomysł jest :)

      Usuń
    2. Widzę, że wypróbowałaś :) Ja również, ponieważ jestem wielką fanką ogórka kwaszonego dla mnie połączenie rewelacyjne. Aha dodałam również odrobinę curry i przestało to być takie mdłe :)

      Usuń
  8. Przed chwilą zrobiłam ten twarożek, jest przepyszny, chociaż nie dodałam przyprawy do jaj bo nie udało mi się kupić. Nurtuje mnie obliczenie kaloryczności, mianowicie wyszło mi... mniej... czyli bardzo fajnie. Ja policzyłam to w taki sposób:
    twarożek wiejski 200 g - (tesco - serek wiejski lekki lub mlekovita - wiejski, polski lekki - identyczny skład - 162kcal
    2 jajka - 120 g - 155 kcal (dane z www.ilewazy.pl)
    cebula 50 g - 15 kcal (dane z www.ilewazy.pl
    Przyprawy - 0 kcal
    Wychodzi całość - 332
    Czy po prostu w Pani przepisie jest twarożek "nie ligt"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja zawsze liczę ze zwykłego serka, który najczęściej ma chyba 110kcal/100g w zależności od producenta.

      Usuń
  9. rozumiem że to się je bez pieczywa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy w jakiej fazie diety jesteś i czy jadasz pieczywo na diecie. Kromeczka nie zaszkodzi, a jak po prostu zdrowo się odżywiasz i jesz te swoje ok. 2000kcal dziennie to można spokojnie nawet bułkę do tego dołożyć.

      Usuń
  10. Ja nie mogę zbytnio cebulki ( ech szkoda) więc dodaję do tego wynalazku rukolę .........pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. jak dla mnie te 50g cebuli to zdecydowanie za dużo, przez co jedyne co czułem to właśnie cebula Jutro sobie zrobie samo jajko i serek wiejski z przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ktos nie lubi cebuli to moze, szczypiorek, pietruszka, koperek albo czerwona cebula?

    OdpowiedzUsuń
  13. Przed chwila zrobilam na sniadanie, dorzucilam troche pokrojonej szynki i szczypiorku. PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  14. Po pierwsze to wygooglałem tego bloga w związku z postanowieniem noworocznym-wiadomo jakim- i zaskoczył mnie ogrom pracy jaki został w niego włożony.
    Po drugie- wreszcie nie będę musiał w ciężkich bólach wymyślać dań na obiad- można tego bloga potraktować jak zwykłego bloga kulinarnego. Tak że mega gratulacje.
    Po trzecie do serka zamiast cebulki dałem dwie małe rzodkiewki i trochę szczypiorku- pycha!
    Ps. A kostki warzywne właśnie się mrożą

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie sobie zrobiłam do tego chlebek ciemny. Mmmmm pychota !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dla mnie bomba. Biorąc do pracy nie dodaję cebuli ,bo praca nie pozwala, ale dodaję sporo koperku.

    OdpowiedzUsuń