logo

logo

niedziela, 13 listopada 2011

Zupa warzywna z dynią



Składniki (na garnek 2,5l):
2 marchewki (200g)
seler (100g)
¼ główki białej kapusty (250g)
3 ziemniaki (200g)
dynia (300g)
cieciorka z puszki (100g)
2 cebule (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.


Przygotowanie:
Marchewki kroimy na plasterki, seler trzemy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę, wszystkie warzywa gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy z przyprawami i cieciorką na patelni, wrzucamy do zupy. Kapustę i dynię kroimy w kostkę i dodajemy pod koniec gotowania. Po 10 minutach zupę wyłączamy i przyprawiamy.


Wartość energetyczna całej zupy warzywnej – 570kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 115kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy na mięsie (bez śmietany) – 185kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy zabielanej śmietaną 18% (1 łyżka) – 225kcal