logo

logo

niedziela, 13 listopada 2011

Cukinie faszerowane zapiekane


Cukinie z piersią z kurczaka




Składniki:
2 małe cukinie (500g)
1 pierś z kurczaka (250g)
1 mała cebula (50g
przyprawy (sól, pieprz)











Przygotowanie:
Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy. Miąższ z cukinii trzemy na tarce o grubych oczkach i solimy, a gdy puści soki odsączamy. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego). Cebulę kroimy w kosteczkę. Odciśniętą cukinię, cebulę i mięso wyrabiamy na gładką masę i przyprawiamy, a następnie nakładamy do wydrążonych cukinii. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut.




Wartość energetyczna całości (cukinie i farsz) – 320kcal

Wartość energetyczna 1 połówki faszerowanej cukinii – 80kcal



Cukinie z białym serem


Składniki:
2 małe cukinie (500g)
1 kostka białego sera (200g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz)










Przygotowanie:
Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy. Miąższ z cukinii trzemy na tarce o grubych oczkach i solimy, a gdy puści soki odsączamy. Cebulę kroimy w kosteczkę. Odciśniętą cukinię, cebulę i biały ser wyrabiamy na gładką masę i przyprawiamy, a następnie nakładamy do wydrążonych cukinii. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut.




Wartość energetyczna całości (cukinie i farsz) – 270kcal

Wartość energetyczna 1 połówki faszerowanej cukinii – 70kcal