Składniki:
filet z indyka (300g)
filet z indyka (300g)
Becherovka (25ml)
sok z ½ cytryny
sok z ½ cytryny
2 łyżki musztardy meksykańskiej
woda
przyprawy (sól, pieprz, zioła suszone)
Przygotowanie:
Filet z indyka kroimy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy musztardę (może być inna ostra, najlepsza sarepska), sok z cytryny, Becherovkę, sól i inne przyprawy (dużo ziół) i dolewamy tyle wody, żeby mięso było prawie przykryte. Tak przygotowaną marynatę z mięsem wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zalewę prawie w całości odlewamy, wrzucamy mięso na patelnię i smażymy.
Becherovka – czeski likier ziołowy, w smaku tak do picia jak dla mnie nieszczególny, ale do marynaty strzał w dziesiątkę. Jest na bazie ziół, z tego co wyczytałam 32 rodzaje ziół, także aromat do mięsa bardzo fajny.
Wartość energetyczna całego indyka – 350kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 mięsa) – 115kcal