logo

logo

poniedziałek, 28 listopada 2011

Indyk w Becherovce


 



Składniki: 
filet z indyka (300g)
Becherovka (25ml) 
sok z ½ cytryny
2 łyżki musztardy meksykańskiej
woda
przyprawy (sól, pieprz, zioła suszone)






Przygotowanie: 
Filet z indyka kroimy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy musztardę (może być inna ostra, najlepsza sarepska), sok z cytryny, Becherovkę, sól i inne przyprawy (dużo ziół) i dolewamy tyle wody, żeby mięso było prawie przykryte. Tak przygotowaną marynatę z mięsem wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zalewę prawie w całości odlewamy, wrzucamy mięso na patelnię i smażymy.






 

Becherovka – czeski likier ziołowy, w smaku tak do picia jak dla mnie nieszczególny, ale do marynaty strzał w dziesiątkę. Jest na bazie ziół, z tego co wyczytałam 32 rodzaje ziół, także aromat do mięsa bardzo fajny.










Wartość energetyczna całego indyka – 350kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 mięsa) – 115kcal






3 komentarze:

  1. A można więcej becherovki ? I czy koniecznie trzeba ją wylewać ? Szkoda trochę. Krzyś

    OdpowiedzUsuń
  2. Krzys hahaha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Becherovka jest pyszna! Szkoda wylewać...:-(

    OdpowiedzUsuń