logo

logo

środa, 2 listopada 2011

Jajecznica na trzy sposoby

Jajecznica na kilka sposobów, tych najbardziej popularnych i odchudzonych.

Jajecznica z cebulką


Składniki:
2 jajka (120g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek) 

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wbijamy jajka i przyprawiamy.









Wartość energetyczna całej jajecznicy (1 porcja) – 205kcal

Wartość energetyczna tradycyjnej jajecznicy na łyżce masła – 275kcal




Jajecznica z pomidorami



Składniki:
2 jajka (120g)
1 cebula (50g)
1 pomidor (150g)
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Wbijamy jajka i przyprawiamy. Całość posypujemy szczypiorkiem.





Wartość energetyczna całej jajecznicy (1 porcja) – 235kcal

Wartość energetyczna tradycyjnej jajecznicy na łyżce masła – 300kcal



Jajecznica z wędliną drobiową


Składniki:
2 jajka (120g)
1 cebula (50g)
wędlina drobiowa (30g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, wędlinę w paski i podsmażamy na patelni. Wbijamy jajka i przyprawiamy.







Wartość energetyczna całej jajecznicy (1 porcja) – 230kcal

Wartość energetyczna tradycyjnej jajecznicy na łyżce masła – 335kcal