Jajecznica na kilka sposobów, tych najbardziej popularnych i odchudzonych.
Jajecznica z cebulką
Składniki:
2 jajka (120g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)
Przygotowanie:
Wartość energetyczna całej jajecznicy (1 porcja) – 205kcal
Wartość energetyczna tradycyjnej jajecznicy na łyżce masła – 275kcal
Jajecznica z pomidorami
Składniki:
Jajecznica z cebulką
Składniki:
2 jajka (120g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wbijamy jajka i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej jajecznicy (1 porcja) – 205kcal
Wartość energetyczna tradycyjnej jajecznicy na łyżce masła – 275kcal
Jajecznica z pomidorami
Składniki:
2 jajka (120g)
1 cebula (50g)
1 pomidor (150g)
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Wbijamy jajka i przyprawiamy. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Wartość energetyczna całej jajecznicy (1 porcja) – 235kcal
Wartość energetyczna tradycyjnej jajecznicy na łyżce masła – 300kcal
Jajecznica z wędliną drobiową
Składniki:
Przygotowanie:
Jajecznica z wędliną drobiową
Składniki:
2 jajka (120g)
1 cebula (50g)
wędlina drobiowa (30g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)
Przygotowanie:
Cebulę
kroimy w kostkę, wędlinę w paski i podsmażamy na patelni. Wbijamy jajka i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej jajecznicy (1 porcja) – 230kcal