logo

logo

czwartek, 17 listopada 2011

Jogurtowiec


Ten przepis powstał przypadkiem, właściwie z lenistwa bo jest to po prostu wersja torcika jogurtowego bez biszkopta. Robi się to może z pół godziny, dłużej raczej nie. Jest dietetycznie i kolorowo, więc polecam na zwykłe dni w tygodniu.





Składniki:
2 duże jogurty owocowe (2x500g)
woda (2x50ml)
sok Garden (500ml)
żelatyna (3x15g)
dowolne owoce









Przygotowanie:
  1. Wykładamy blaszkę folią przeźroczystą, bo dzięki temu wyciągniemy jogurtowca w całości jak już będzie gotowy. Przepis jest na blaszkę o wymiarach 30x16cm.
  2. Przygotowujemy galaretkę. Odlewamy do garnka pół litra soku owocowego, wsypujemy żelatynę (15g) i podgrzewamy go tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Jeśli chcecie mieć mozaikę galaretkową w jogurcie, to połowę galaretki trzeba wlać do jakiegoś naczynia i wstawić najlepiej do zamrażarki, żeby szybko się zastygła, a później pokroić ją w kosteczkę. Drugą połowę galaretki pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  3. Przygotowujemy pierwszą warstwę jogurtową. W gorącej wodzie (50ml) rozpuszczamy żelatynę (15g). Wlewamy jogurt (500g) do naczynia i ubijając mikserem powoli dodajemy wodę z żelatyną. Wylewamy gotową masę na blaszkę, układamy dowolne owoce.
  4. Przygotowujemy drugą warstwę jogurtową, wylewamy na blaszkę i np. układamy galaretki wciskając je w jogurt, żeby później tworzyły wzorek.
  5. Kiedy masy jogurtowe stężeją układamy ozdobnie owoce i zalewamy delikatnie galaretką. Deser wkładamy do lodówki, do krojenia jest gotowy po około 4 godzinach.




Wartość energetyczna całego jogurtowca – 1250kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 jogurtowca) – 105kcal




8 komentarzy:

  1. boski :) niskokaloryczne ciasta to coś dla mnie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Jogurtowiec. Sam w sobie bardzo lekki i smaczny. Tylko, aby miał konsystencje miękkiej pianki musi być dodana żelatyna. Zasada nr 1 dodawajcie żelatynę taką, którą nie trzeba gotować. Mój pierwszy jogurtowiec wylądował w śmietniku. Żelatyna się przypaliła i smak całości nie do zjedzenia. Ale zaraz błąd został naprawiony i w smaku ok :)
    Robota prosta polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zainspirowałaś mnie jogurtowcem. Robilam już na wiele sposobów. Bardzo smakuje mojemu męzowi, który nie musi się odchudzać, ale jest na diecie niskotłuszczowej ze względów zdrowotnych. Uwielbia jogurtowiec, znika przez to zbyt szybko :( Ale właściwie dobrze. Mniej dla mnie. Polecam jedną część owocową, a drugą waniliową (jogurt naturalny, żelatyna, wanilia, raz dodałam jescze mleka, żeby była grubsza warstwa). Robię go krócej niż pół godziny.
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, zrobione i wyszło super ;)
    dziękuję Justyna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno spróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam może głupie pytanie,ale jakie jogurty nadają się do tego ciasta najlepiej i jaki smak soku? bo ciasto wygląda pysznie... Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam Jogobelli, choć pewnie mogą być inne też. A sok to zależy jaką chcesz mieć galaretkę.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź :) ponieważ jeszcze jestem na diecie dla oszczędzenia kilku kcal zrobiłam z jogurtem naturalnym, do tego mrożone truskawki,zalane galaretką z soku... wyszło pyyysznie :) w sam raz na dzisiejsze święto ;) wszystkiego naj dla Ciebie,pozdrawiam. Ania

      Usuń