logo

logo

piątek, 18 listopada 2011

Krupnik





Składniki (na garnek 2,5l):
4 ziemniaki (300g)
2 marchewki (200g)
¼ selera (150g)
kasza jęczmienna (50g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.

 

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, seler kroimy w małą kosteczkę, marchewkę wrzucamy w całości. Wszystkie warzywa i kaszę gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Pod koniec gotowania wyciągamy marchewkę i trzemy ją na tarce o grubych oczkach. Zupę przyprawiamy według uznania.


Wartość energetyczna całej zupy – 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 100kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy na mięsie (bez śmietany) – 170kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy zabielanej śmietaną 18% (1 łyżka) – 210kcal





16 komentarzy:

  1. u nas dzisiaj krupniczek, ale na mięsku

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak zdrowia - fajny tytuł bloga ale nijak się ma do zawartości. Co prawda Twoje np. zupy mają mało kalorii ale kto radzi dodawać kostki rosołowe zamiast mięsa - radzi jak nabawić się wrzodów zołądka a nie jak zdrowo jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już mnie tu anoreksją straszono, bulimią, jojo, wrzodami jeszcze nie :) Dam przepis z mięsem, że zdrowo to zaatakuje mnie liczna grupa wegetarian i wegan, dam że na kostce, to odezwą się miłośnicy rosołków niedzielnych. No wszystkim nie dogodzę, ale na szczęście nikt tu siłą nie trzyma i dozwolone są modyfikacje w przepisach, do których gorąco zachęcam, inspiracja to podstawa. Tak czy siak uważam, że jednak trochę tytuł bloga jest zgodny ze zdrowym żywieniem, może tylko trochę, ale nie pewno nie nijak. A na marginesie cytując za Portalem Farmaceutyczno-Medycznym: "Główną przyczyną powstania choroby wrzodowej jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Tradycyjnie uważało się, że choroba wrzodowa może być spowodowana przez nieprawidłowe żywienie (np. spożywanie potraw tłustych lub z dużą ilością przypraw) oraz nadużywanie alkoholu. Obecnie wiadomo, że sposób żywienia nie ma wpływu na powstawanie choroby wrzodowej." Ja też kiedyś tego nie wiedziałam :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Co to takiego "domowa kostka warzywna"

      Ewa

      Usuń
    3. Ewa, wejdź w dział zupy i nad przepisami na zupki jest przepis na kostkę domową. Obiecuję podlinkować na dniach wszystkie zupy, bo już kilka pytań było. Mam nadzieję, że trafiłaś w przepis :)

      Usuń
    4. Dziękuję za podpowiedź. Kostka mrozi się w lodówce, a zupka wbrew niektórym opiniom, wyszła super smaczna no i zdrowa, bo na kostce własnej produkcji a nie "sklepowej".
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Krupniczek wyszedł bardzo smaczny i nawet gęstość miał odpowiednią. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz da się dietetycznie :)

      Usuń
  4. Pani Magdo, Pani przepisy są rewelacyjne ! Ostatnio pozwoliłam sobie na modyfikację krupniku :) dodałam 1 małą cebulkę lekko przyprażoną nad ogniem, 1 małego pomidorka, pół papryki czerwonej i kawałeczek papryczki chilli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jakby już nowa zupa :D Przy okazji najbliższego krupniku też sobie nawrzucam coś.

      Usuń
  5. Krupnik pycha ale ja oprocz kaszy jeczmiennej robie rowniez z kasza jaglana.Pysznie i zdrowo. Lubie obie wersje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Magdo,
    w przepisach nie zauważyłam dotąd pietruszki (korzenia)? Zazwyczaj używa Pani ziemniaków, marchewki i selera? Czy to przypadek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był czas, że moje dzieci nie tolerowały pietruszki i w sumie się odzwyczaiłam ją kupować. Seler lubimy, więc daję go więcej, ale można zastąpić go pietruszką.

      Usuń
  7. Bardzo smaczna zupa. Ten blog jest dla mnie odkryciem . Przepisy nieskomplikowane, i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. jutro gotuje ten krupniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile wody na zupę?

    OdpowiedzUsuń