logo

logo

piątek, 18 listopada 2011

Krupnik





Składniki (na garnek 2,5l):
4 ziemniaki (300g)
2 marchewki (200g)
¼ selera (150g)
kasza jęczmienna (50g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.

 

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, seler kroimy w małą kosteczkę, marchewkę wrzucamy w całości. Wszystkie warzywa i kaszę gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Pod koniec gotowania wyciągamy marchewkę i trzemy ją na tarce o grubych oczkach. Zupę przyprawiamy według uznania.


Wartość energetyczna całej zupy – 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 100kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy na mięsie (bez śmietany) – 170kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy zabielanej śmietaną 18% (1 łyżka) – 210kcal