logo

logo

czwartek, 24 listopada 2011

Kule ziemniaczano-jajeczne

 



Składniki:
1 mała cebula (50g)
2 jajka (120g)
3 ziemniaki (300g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
pęczek szczypiorku
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do potraw z jajek, papryka słodka)






Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę. Jajka i ziemniaki w mundurkach gotujemy, studzimy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem naturalnym i połową posiekanego szczypiorku. Z masy ziemniaczano-jajecznej robimy kule i obtaczamy każdą w drugiej połowie posiekanego szczypiorku lub dowolnych przyprawach. Z podanych proporcji wychodzi 8 kulek.




Wartość energetyczna całej masy ziemniaczano-jajecznej – 400kcal

Wartość energetyczna 1 kuli – 50kcal