logo

logo

niedziela, 13 listopada 2011

Marchewka glazurowana






Składniki:
5 marchewek (500g)
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (10g)
1 łyżeczka cukru (10g)
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka słodka)








Przygotowanie:
Marchewki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą bardzo miękkie odlewamy całą wodę, dodajemy przyprawy, cukier i opruszamy mąką. Całość mieszamy i jeszcze 2-3 minuty gotujemy na małym ogniu.




Wartość energetyczna całej marchewki – 200kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 marchewki) – 100kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej marchewki na maśle – 170kcal




5 komentarzy:

  1. Moja mama robi taką - to jedna z najfajniejszych potraw. Dla mnie wystarczy talerz takiej marchewki jako obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie przyprawy będą najbardziej pasowały do takiej marchewki? Na pewno jutro wypróbuję jako dodatek do obiadu. Nie chcę tylko zepsuć smaku źle dobranymi przyprawami.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To chyba na jutro ten obiadek, bo dzisiaj dopiero mogę odpisać. Jak ma być delikatna, to ja używam zwykle wegety do gotowania (tyle co normalnie do gotowania ziemniaków), potem to odcedzam i dodaję tylko pieprzu i gotowe. A jak ma być pikantne i zdecydowane w smaku, to po ugotowaniu dodaję chili i wszelkie zioła suszone. Kiedyś zrobiłam też taką wersję z przyprawą do potraw chińskich, całkiem inaczej smakowało niż na zwykłej soli (wegecie) i pieprzu.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam dzisiaj taką marcheweczkę, dodałam sól, pieprz i indyjską przyprawę wegetariańską, niesamowicie dobre danie :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na tyle to fajne danie, że można przyprawiać na wiele sposobów i za każdym razem smakuje inaczej :)

      Usuń