logo

logo

niedziela, 13 listopada 2011

Muszelki nadziewane


Wskazówki dietetyczne




Muszelki, czy też tradycyjne babeczki robi się z kruchego ciasta z margaryną w środku. Ja eksperymentalnie zrobiłam ciasto na pizzę z mąki pełnoziarnistej. Jeśli wyklei się metalowe foremki dość cienko, to jedna muszelka lub babeczka ma bardzo mało kalorii i jest fajną „podstawką” do wypełniania różnymi farszami. Ja podaję dwa przykłady, polecam wypełnianie innymi pastami kanapkowymi, których przepisy znajdziecie tutaj.






Składniki na ciasto na muszelki:
mąka pełnoziarnista (100g)
woda (50g)
drożdże (30g)
przyprawy (sól)

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy do mąki z przyprawami i zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy małe kuleczki i wyklejamy nimi foremki do muszelek (lub tradycyjne do babeczek, ale koniecznie z papilotkami do pieczeni, bo przywierają podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 15 minut. Jeśli robimy muszle, to z podanych proporcji wychodzi 30szt, jeśli babeczki to 20szt.


Wartość energetyczna muszli bez nadzienia – 13kcal

Wartość energetyczna babeczki bez nadzienia – 20kcal







Nadzienie mięsne:
serek wiejski (200g)
2 jajka (120g)
wędlina drobiowa (100g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła suszone)

Serek wiejski, ugotowane jajka i wędlinę miksujemy na gładką masę. Nadziewamy muszle, np. używając tutki do dekorowania tortów.












Wartość energetyczna nadziewanej muszli mięsnej – 30kcal 

Wartość energetyczna nadziewanej babeczki mięsnej – 45kcal








Nadzienie jajeczne:
serek wiejski (200g)
3 jajka (180g)
przyprawy (sól, pieprz, curry, papryka słodka)

Serek wiejski i ugotowane jajka miksujemy na gładką masę. Nadziewamy muszle, np. używając tutki do dekorowania tortów.













Wartość energetyczna nadziewanej muszli z masą jajeczną – 30kcal 

Wartość energetyczna nadziewanej babeczki z masą jajeczną – 45kcal