Wskazówki dietetyczne
Pasta jajeczna
serek wiejski (200g)
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)
Przygotowanie:
Serek wiejski miksujemy, jajka gotujemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach lub po prostu wszystko miksujemy na gadką masę i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej pasty jajecznej – 385kcal
Wartość energetyczna na 100g - 120kcal/100g
Pasta rybna
serek wiejski (200g)
2 jajka (120g)
ryba wędzona (100g)
3-4 ogórki kiszone lub konserwowe (100g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Serek wiejski i ugotowane jajka miksujemy na gładką masę. Ogórki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Rybę obieramy z ości i dzielimy na małe cząstki. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej pasty rybnej – 510kcal
Wartość energetyczna na 100g - 90kcal/100g
Pasta z wędliną
serek wiejski (200g)
2 jajka (120g)
wędlina drobiowa (100g)
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Serek wiejski, ugotowane jajka i wędlinę miksujemy na gładką masę, dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy. Opcjonalnie można wędlinę pokroić na drobną kosteczkę i dodać do zmiksowanego serka i jajek.
Wartość energetyczna całej pasty z wędliną – 480kcal
Wartość energetyczna na 100g - 115kcal/100g
Wartość energetyczna na 100g - 115kcal/100g
Pasta z paluszków krabowych
serek wiejski (200g)
2 jajka (120g)
½ paczki surimi (125g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
Przygotowanie:
Serek wiejski, ugotowane jajka i paluszki krabowe miksujemy na gładką masę i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej pasty z paluszków krabowych – 525kcal
Wartość energetyczna na 100g - 120kcal/100g
Pasta paprykowa
serek wiejski (200g)
2 jajka (120g)
papryka konserwowa (100g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)
Przygotowanie:
Serek wiejski, ugotowane jajka i paprykę konserwową miksujemy na gładką masę i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej pasty paprykowej – 410kcal
Wartość energetyczna na 100g - 100kcal/100g
Pasta awokado
serek wiejski (200g)
1 awokado (150g)
1 mała cebula (50g)
sok z ½ cytryny
½ papryczki chili
przyprawy (sól, pieprz, chili)
Przygotowanie:
Serek wiejski, wydrążone awokado i cebulę miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, posiekaną papryczkę chili i przyprawiamy.
Wartość energetyczna całej pasty awokado – 455kcal
Wartość energetyczna na 100g - 115kcal/100g