logo

logo

niedziela, 20 listopada 2011

Placuszek biszkoptowy


Składniki:
1 jajko (60g)
1 łyżka mąki (10g)
½ łyżeczki cukru (5g)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu owocowego na nadzienie (50g)









Przygotowanie:
Białko ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i żółto i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie delikatnie łyżką należy wmieszać mąkę (nie miksujemy już, żeby nie stracić na puszystości). Patelnię smarujemy pędzelkiem oliwą, biszkopt ma tendencje to przywierania nawet na teflonie, dlatego lepiej posmarować dwoma kroplami tłuszczu. Placuszka smażymy pod przykryciem na małym ogniu około 3-4 minut po czym przewracamy i smażymy jeszcze minutę. Przekładamy na talerz, dodajemy jogurt i dekorujemy.



Co do środka, żeby było dietetycznie?

Najlepiej lekko słodzone jogurty owocowe, albo jogurt naturalny z odrobiną cukru waniliowego. Mogą być wszelkiego rodzaju deserki owocowe, budyniowe, czekoladowe, ogólnie takie, które nie przekraczają 120kcal/100g. Dodając 2 łyżki nadzienia w tym przedziale kalorycznym nasz placek będzie miał tyle ile potrzeba na jeden posiłek pomiędzy daniami głównymi. Nie zapominajmy o zwykłych dżemach niskosłodzonych, musach owocowych lub po prostu świeżych owocach sezonowych pokrojonych lub zmiksowanych.










Wartość energetyczna placuszka bez nadzienia – 150kcal

Wartość energetyczna placuszka biszkoptowego z nadzieniem – 200kcal




26 komentarzy:

  1. u mnie też ostatnio był omlet biszkoptowy, ja podałam z bananami i miodem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uzylam otrab zamiast maki,tez wychodzi , a jes bardziej sycace :))
    Pycha
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie! szukałam czegoś na posiłek między obiadem, a kolacją, wpasował się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. do środka polecam deser satino 0%,sa dwa smaki waniliowy i czekoladowy ,pyycha a wyrzuty sumienia mniejsze
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam Satino, ale rzadko na nie trafiam. Kiedyś tu dyskutowaliśmy, że najłatwiej dostać go w Biedronce. Chodzę tam 2-3 razy w tygodniu i ostatnio 1,5 miesiące nie było. Ale faktycznie pycha, chyba mi toffi najbardziej pasowało :)

      Usuń
  5. od dawna mam taki przepis tylko z mąką krupczatką, a dodatkiem są owoce, mega pyszne:). Przepisuję sobie do zeszytu Pani przepisy i jestem pod coraz większym wrażeniem:) dziękuję:)
    Magda N>:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiony dziś na kolację ;) Dodatkiem był deser czekoladowy Zott :)
    Przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie go robię, za 3 minuty zobacze jak efekty;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha! nic nie przywieralo:) zjadlam z jogurtem naturalnym, kilkoma pasterkami banana i wiśniami plus trochę soku z nich do jogurtu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Można zamiast mąki dać otrębów ? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale raczej pulchne to nie będzie, otręby są cięższe od mąki.

      Usuń
  10. Z podanych przez Panią proporcji wychodzi jeden placuszek? Bo mam większą rodzinę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to na jeden, ale sycący. I dla większej rodziny proponuję każdy robić osobno, wtedy wszystkie będą puszyste. Bo jak zrobisz więcej ciasta, to zanim nasmażysz wszystkie, to przy ostatnim ciasto już straci na puszystości i placek też będzie bardziej płaski (sprawdzone :D).

      Usuń
  11. boże robiłam go dwa razy jest przepyszny :D pierwszy raz z malinami a teraz z gruszka i rodzynkami. palce lizać do tego kawka i śniadanie jak ta lala .<333

    OdpowiedzUsuń
  12. wlasnie zjadlam:) PYSZNY!!! A mąż bardzo zadowolony z kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny właśnie go zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny, najlepszy :) Zrobiłam z mąką orkiszową :) :)

    OdpowiedzUsuń
  16. przesadzasz Kobietko!!! Mniammmmmm

    OdpowiedzUsuń
  17. musze sprobowac jak tak wychwalają :) iza

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny ten placuszek😀
    Mój Mąż stwierdził, że ja jem lepiej na diecie niż on bez diety😂

    OdpowiedzUsuń