logo

logo

poniedziałek, 21 listopada 2011

Zupa brukselkowa





Składniki (na garnek 2,5l):
3 marchewki (300g)
4 ziemniaki (300g)
brukselka (250g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w plasterki i gotujemy warzywa w wodzie z domową kostką warzywną. Po 15 minutach od zagotowania wody do zupy dodajemy pokrojoną w ćwiartki brukselkę i jeszcze gotujemy około 10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale nie za długo, żeby brukselka się nie rozgotowała. Po koniec gotowania zupę przyprawiamy.


Wartość energetyczna całej zupy – 425kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 85kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy na mięsie (bez śmietany) – 155kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy zabielanej śmietaną 18% (1 łyżka) – 195kcal