logo

logo

piątek, 18 listopada 2011

Różyczki ziemniaczane






Składniki:
1/2kg ziemniaków
1 marchewka (100g)
2 łyżki szpinaku
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)







Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę gotujemy. Po ugotowaniu do ziemniaków dodajemy jogurt i przyprawy i robimy purre ziemniaczane. Tak przygotowaną masę wkładamy to tutki i na blaszce z papierem do pieczenia robimy małe różyczki. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 20 minut, aż będą przyrumienione (przypiekanie z góry).
Opcjonalnie dla koloru można dodać 2 łyżki mielonego szpinaku (zielone), sok z buraczka (różowe), startą na drobnych oczkach marchewkę (pomarańczowe). To, co na zdjęciu jest zrobione z 1/2kg ziemniaków, 1 marchewki i 2 łyżek zmielonego szpinaku.




Wartość energetyczna wszystkich różyczek (na zdjęciu) – 350kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 różyczek) czyli ok. 200g ziemniaków – 120kcal

Wartość energetyczna 1 porcji frytek (200g) – 500kcal



11 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na wykorzystanie ziemniaków :) A do tego bardzo kolorowo i wesoło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy te pięknie różyczki je się na ciepło czy można też na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co poszło na ciepło to było na ciepło. Myślisz, że dali mi szansę podgrzać to co zostało? Każdy kurs do kuchni to różyczka mniej, więc na pewno na zimno też dobre :)

      Usuń
  3. jak robisz te różyczki? jest do tego jakieś "urządzenie":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutka (szpryca) do dekorowania tortów. Z różnymi końcówkami, taka moja przyjaciółka w kuchni :)

      Usuń
  4. Pani Magdo to co pani zrobiła to mistrzostwo świata !!!!Jestem zachwycona i pierwszy raz w życiu czuję się zmotywowana do zmiany stylu życia i wiem że dzięki Pani radom, które zaczęłam już stosować uda mi się. Dziękuję za cały ogrom pracy i serca jaki włożyla pani w przygotowanie tej strony !

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Magdo,mam problem i proszę o poradę. Właśnie próbowałam zrobić owe różyczki wg przepisu i nie wyszły takie ładne, ani też chrupiące. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie ma tłuszczu, więc nigdy nie będą chrupiące takie jak myślisz (takie ze sklepu z mrożonki np). Co do wyglądu to kwestia wprawy operowania tutką, kiedyś moje też były takie sobie.

      Usuń
    2. hmmm a gdyby posmarować je białkiem to nie zrobi się taka cieniutka skórka?

      Usuń
    3. Na pewno nie będzie to taki efekt jak Ci się wydaje, ale można.

      Usuń