logo

logo

niedziela, 13 listopada 2011

Sałatka kalafiorowa




Składniki:
1 kalafior (500g)
1 długi ogórek (200g)
orzechy włoskie (30g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
koperek
przyprawy (sól, pieprz)







Przygotowanie:
Kalafiora wrzucamy na 5 minut do wrzątku (nie gotujemy do miękkości, ma być twardy). Po ugotowaniu kroimy go na małe kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, orzechy siekamy na drobne kawałki, koperek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy.




Wartość energetyczna całej sałatki kalafiorowej – 360kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 180kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej sałatki z majonezem (1 łyżka) – 255kcal



9 komentarzy:

  1. też wypróbowałam, bardzo smaczna....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no widzę, że szalona czytelniczka, sałatka jedna za drugą :)

      Usuń
  2. Coś wspaniałego! Dziękuje! BeatP

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest ulubiona sałatka mojej mamy, od niej ją przeniosłam na bloga w wersji light :)

      Usuń
  3. ostatnio jadłam kalafiora ugotowanego z odrobiną octu jabłkowego, był przez to taki fajnie chrupki :)
    tola

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna sałatka - robiłam wczoraj - dziś skończyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czym zastąpić jogurt? Nie jem nabiału.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam bardzo dobra :) a jako że moj synek ma skaze bialkowa użyłam jogurtu sojowego :)

    OdpowiedzUsuń