logo

logo

sobota, 26 listopada 2011

Terrina z surimi




 
Składniki:
brokuł (250g)
marchew (250g)
jogurt naturalny (250g)
½ paczki surimi (125g)
2 jajka (120g)
kukurydza (100g)
żelatyna (40g)
przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do potraw z jajek)





Przygotowanie:
Brokuły i marchew gotujemy w osolonej wodzie, następnie wyciągamy je do dwóch osobnych naczyń. Do każdego dolewamy po 200ml wody, która nam została z gotowania i miksujemy na gładkie masy. Do trzeciej miski wlewamy jogurt i rozrabiamy go z 200ml wody. Do czwartej miski wlewamy 300ml wody. Wszystkie trzy masy i wodę w czwartej misce doprawiamy do smaku.

W 200ml gorącej wody rozpuszczamy 40g żelatyny, następnie po ¼ żelatyny należy wmiksować do każdej z kolorowych mas i do przyprawionej wody.

Blaszkę o wymiarach 30x16 wykładamy folią spożywczą. Kolejność wylewania kolorowych mas dowolna. Po każdym kolorze wstawiamy blaszke na 5 minut do zamrażarki, wtedy szybciej stężeje i można wlewać następną. Do środka wkładamy surimi, najlepiej w ciemną masę, żeby ładnie się odznaczało. Wierzch terriny przyozdobiłam ugotowanym jajkiem, kukurydzą i zalałam przeźroczystą galaretką z przyprawionej wody.

Terrina warzywna ma bardzo delikatny smak, dla jego wyostrzenia można albo porządnie doprawić każdą z mas, albo podać terrinę np. z sosem czosnkowym. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji.

 



Wartość energetyczna całej terriny – 720kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 60kcal