logo

logo

środa, 23 listopada 2011

Ziemniaczki w marynacie ziołowo-imbirowej

To moje ukochane ziemniaczki. W pierwotnej wersji przez lata zajadałam się nimi, ale były w zalewie z oleju, i to sporej ilości. Wypróbowałam nowy sposób, który jest równie ciekawy w smaku i dietetyczny.





Składniki:
ziemniaki (1/2kg)
sok z ½ cytryny
świeży imbir
1 ząbek czosnku
pęczek dowolnej zieleniny
świeże zioła
1 łyżeczka sosu sojowego
przyprawy (sól, pieprz)




Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kiedy wystygną obieramy i kroimy w dużą kostkę. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy świeżo starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zieleninę i świeże zioła siekamy i wsypujemy do marynaty. Co dobierzemy, czy zieloną pietruszkę, czy szczypiorek to już zależy od upodobań, podobnie z ziołami, grunt, żeby było zielono. Do przygotowanej marynaty wrzucamy partiami pokrojone ziemniaki, co jakiś czas mieszając, żeby każda kosteczka ziemniaka była dobrze obtoczona w ziołach. Sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby dobrze przeszła smakiem ziół i imbiru.




Wartość energetyczna całej sałatki ziemniaczanej – 400kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 200kcal

Wartość energetyczna 1 porcji sałatki w marynacie z oleju (3 łyżki oleju) – 330kcal



8 komentarzy:

  1. I na pewno świetne w walce z przeziębieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmm chyba sobie to jutro zrobię !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,

    jakie znaczenie ma gotowanie w mundurkach (łatwiej i szybciej chyba pokroić w kostkę i ugotować na parze)?
    Rozumiem, że sałatka jest na zimno do obiadu?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie gotuję na parze, to nie wiem. A w mundurkach, bo są bardziej zwarte, łatwiej się później je kroi i zachowują kształt. Bo obrane ugotowane w wodzie, to już różnie z tym kształtem. Do spożycia na zimno, ale zimą często wrzucam na patelnię i na ciepło też są dobre.

      Usuń
  4. Ile należy zetrzeć imbiru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy czy lubisz mniej czy bardziej ostre, nie umiem nawet na oko określić ile.

      Usuń
  5. Polecam pieczone w piekarniku. Surowe ziemniaki kroi się na mniejsze kawałki, następnie lekko kropi oliwą i posypuje słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Czas ok 30 min lub troszkę więcej. Super też jest papryka, cebula i seler. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne: muszą być cienko rozłożone na blaszce (pojedynczo, nie piętrowo).

      Usuń