logo

logo

poniedziałek, 28 listopada 2011

Zupa cebulowa z grzankami


 


Składniki (na garnek 2,5l):
cebula (250g)
2 łyżki otrębów (15g)
1 domowa kostka warzywna
grzanki z ciemnego pieczywa (1 kromka/1porcję)
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz, majeranek)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.





Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy z przyprawami na patelni, pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki otrębów. W garnku gotujemy wodę z domową kostką warzywną, kiedy się zagotuje wsypujemy usmażoną cebulę i doprawiamy zupę do smaku. Na patelni przygotowujemy grzanki z ciemnego pieczywa i wkładamy je do miseczki, zalewamy zupą i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.




Wartość energetyczna całej zupy cebulowe (bez grzanek) – 140kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy z grzankami (z 1 kromki chleba) – 105kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej zupy (z żółtym serem i z cebulą smażoną na oleju) – 200kcal




4 komentarze:

  1. Witam, czy da sie usmażyć cebulę na patelni teflonowej bez dodatku oleju? nie przypali się?
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da się. Polecam dietetyczne rady kulinarne po prawej stronie, tam wszystko jest napisane.

      Usuń
  2. otręby są konieczne? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, będzie bardziej wodnista, ale grzanki nadrobią i będzie ok :)

      Usuń