logo

logo

środa, 2 listopada 2011

Zupa warzywna



Składniki (na garnek 2,5l):
2 duże marchewki (200g)
seler (200g)
pietruszka (100g)
ziemniaki (300g)
szczypiorek
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Marchewki i seler kroimy w kosteczkę lub trzemy na tarce, ziemniaki kroimy w kosteczkę i wszystko gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Zupę przyprawiamy i posypujemy szczypiorkiem.


Wartość energetyczna całej zupy warzywnej – 400kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 80kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy warzywnej na mięsie (bez śmietany) – 155kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy zabielanej śmietaną 18% (1 łyżka) – 205kcal





13 komentarzy:

  1. Wyeliminowałbym ziemniaki i zajadał do syta :D prosta a smaczna zupka, moja mama robi czasami taką to z niecierpliwością czekam na pełen talerz takowej zupki, można też zrobić wersję z kaszą manną.

    OdpowiedzUsuń
  2. *zaciera łapki* Dziekuje za pomysł na zupę :D
    Trochę się tutaj rozgoszczę i poczytam jeśli nie masz nic przeciwko.
    Staram się zdrowo jeść a widzę tutaj kopalnię wiedzy i inspiracji*świecą się oli oczka a paluchy świerzbią by przetrzebiać zawartość strony*
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. A w jakiej ilości wody gotować te warzywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We wskazówkach dietetycznych przy zupach jest wszystko opisane. Ale wklejam tutaj: Podane przepisy to proporcje na 2l garnek zupy, który z warzywami waży ok. 2,5kg czyli jest to 5 porcji. Przyjmuję, że jedna porcja to duża półlitrowa miseczka.

      Usuń
  4. mam prośbę, chciałabym wiedzieć jaki przyprawy używasz do poszczególnych przepisów i w jakich ilościach fajnie byłoby gdybyś mogła je podawać w składnikach dzięki bardzo pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja z reguły zawsze daję różne przyprawy, jak mnie fantazja poniesie. Jak zakładałam bloga postanowiłam nie pisać jakie daje a post o przyprawach, który obszernie napisałam często rozwiewa wątpliwości, więc polecam się wczytać.

      Usuń
    2. Witam
      Ja gotuje warzywna z nastepujacych skladnikow: kalafior, brokul,marchewka,fasolka zielona,seler,por. Czy taka wersja jest rowniez dietetyczna ?
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Pewnie, że dietetyczna i to bardzo :)

      Usuń
  5. Zrobiona i zjedzona. Napchałam do niej warzyw, że aż łyżka stała w zupie - mąż zadowolony. Jestem na diecie 5:2 i Twoje przepisy są dla mnie nieocenione - dziękuję serdecznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam zupy, w których łyżka stoi :D

      Usuń
  6. czy ta waga warzyw które podajesz to jest przed obraniem czy już po obraniu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i wszystko jasne :) ja ważyłam przed obraniem :)

      Usuń