logo

logo

środa, 2 listopada 2011

Zupa warzywna



Składniki (na garnek 2,5l):
2 duże marchewki (200g)
seler (200g)
pietruszka (100g)
ziemniaki (300g)
szczypiorek
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Marchewki i seler kroimy w kosteczkę lub trzemy na tarce, ziemniaki kroimy w kosteczkę i wszystko gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Zupę przyprawiamy i posypujemy szczypiorkiem.


Wartość energetyczna całej zupy warzywnej – 400kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 80kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy warzywnej na mięsie (bez śmietany) – 155kcal

Wartość energetyczna 1 porcji zupy zabielanej śmietaną 18% (1 łyżka) – 205kcal