Składniki:
mąka pełnoziarnista (250g)
1 jajko (60g)
cukier (30g)
miód (30g)
margaryna (15g)
drożdże (25g)
2-3 łyżki ciepłej wody
3 łyżeczki cynamonu
1 jajko (60g)
cukier (30g)
miód (30g)
margaryna (15g)
drożdże (25g)
2-3 łyżki ciepłej wody
3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, miód i cynamon podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się wszystkich składników. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy płynne drożdże i przestudzoną margarynę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wałkujemy na grubość 3-5mm i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy na blaszce i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15minut. Z podanych proporcji wychodzi 40szt.
Wartość energetyczna całego ciasta – 1340kcal
Wartość energetyczna 1 ciasteczka cynamonowego – 35kcal
Wartość energetyczna całego ciasta – 1340kcal
Wartość energetyczna 1 ciasteczka cynamonowego – 35kcal