logo

logo

środa, 21 grudnia 2011

Choinki cynamonowe





Składniki:
mąka pełnoziarnista (250g)
1 jajko (60g)
cukier (30g)
miód (30g)
margaryna (15g)
drożdże (25g)
2-3 łyżki ciepłej wody
3 łyżeczki cynamonu





Przygotowanie:
Margarynę, cukier, miód i cynamon podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się wszystkich składników. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy płynne drożdże i przestudzoną margarynę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wałkujemy na grubość 3-5mm i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy na blaszce i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15minut. Z podanych proporcji wychodzi 40szt.



Wartość energetyczna całego ciasta – 1340kcal


Wartość energetyczna 1 ciasteczka cynamonowego – 35kcal


7 komentarzy:

  1. Mama mnie uprzedziła i zrobiła takie, ale przepis miała swój, ten tutaj różni się tylko ilością cukru - w przepisie mamy jest go mniej :D połowa ciasteczek wisi na choince, połowa do spożycia na świątecznym stole. Wychodzą pyszne, twardziutkie, aromatyczne i chrupkie - idealne pod kawkę również po świętach.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ze smakiem? bardzo różnią się od tych tradycyjnych?bardziej kalorycznych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne i inne, ale wcale nie gorsze.

      Usuń
  3. Czy istniej możliwość zrobienia ciasteczek nie z margaryny a oleju? Mam małego alergika w domu, a staram się wyrabiać w nim zdrowe nawyki żywieniowe:P wszystkie pierniczki, kruche ciasteczka na oleju, bez masła, margaryny i mleka wychodzą twarde jak kamień. Możesz coś poradzić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, powinno wyjść, sama nie próbowałam.

      Usuń
  4. A jakiej dlugosci sa te foremki do tych choinek?

    OdpowiedzUsuń