Składniki:
2 jajka (120g)
1 mała paczka cukru waniliowego (15g)
2 łyżki mąki kukurydzianej (40g)
jogurt naturalny (100g)
owoce suszone (50g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mała paczka cukru waniliowego (15g)
2 łyżki mąki kukurydzianej (40g)
jogurt naturalny (100g)
owoce suszone (50g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, powoli żółtka i jogurt naturalny ciągle miksując. Następnie delikatnie łyżką dodajemy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu wrzucamy pokrojone suszone owoce. Napełniamy formę na muffinki i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15minut. Z podanych proporcji wychodzi 6szt.
Wartość energetyczna całego ciasta na muffinki – 600kcal
Wartość energetyczna 1 muffinki z suszonymi owocami – 100kcal
Wartość energetyczna 1 niedietycznej muffinki waniliowej z czekoladą – 250kcal