Składniki na spód tartaletek:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do mąki z przyprawami i zagnieść ciasto. Z ciasta robimy kuleczki i wyklejamy nimi foremki do tartaletek. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.
Wartość energetyczna tartaletki bez nadzienia – 40kcal
Wartość energetyczna tartaletki bez nadzienia z ciasta francuskiego – 150kcal
Nadzienie:
2 ziemniaki (200g)
2 jajka (120g)
pęczek szczypiorku
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
3 parówki z łososia (50g)
ser biały (100g)
2 małe buraczki (100g)
przyprawy
Przygotowanie:
2 jajka (120g)
pęczek szczypiorku
1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
3 parówki z łososia (50g)
ser biały (100g)
2 małe buraczki (100g)
przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki i jajka gotujemy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jogurt i posiekany szczypiorek. Mieszamy i nakładamy porcyjki na tartaletki.
Parówki kroimy na skośne plasterki, jeśli nie macie parówek lub nie gustujecie, to można dać każdą rybę wędzoną lub paluszki surimi. Plasterki układamy na tartaletkach.
Różową pastę robimy z białego sera i ugotowanego buraczka, a jeszcze smaczniejsza jest z buraczków w occie. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładka masę i przy użyciu tutki dekorujemy tartaletki. Dla ozdoby można dodać pomidorka koktajlowego, małego ogórka, marynowaną pieczarkę.
Wartość energetyczna całego nadzienia – 600kcal
Wartość energetyczna nadzianej tartaletki – 100kcal
Parówki kroimy na skośne plasterki, jeśli nie macie parówek lub nie gustujecie, to można dać każdą rybę wędzoną lub paluszki surimi. Plasterki układamy na tartaletkach.
Różową pastę robimy z białego sera i ugotowanego buraczka, a jeszcze smaczniejsza jest z buraczków w occie. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładka masę i przy użyciu tutki dekorujemy tartaletki. Dla ozdoby można dodać pomidorka koktajlowego, małego ogórka, marynowaną pieczarkę.
Wartość energetyczna całego nadzienia – 600kcal
Wartość energetyczna nadzianej tartaletki – 100kcal