logo

logo

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Torcik bananowo-truskawkowy

 



Składniki na biszkopt:
4 jajka (240g)
1 mały cukier waniliowy (15g)
jogurt naturalny (200g)
mąka kukurydziana (80g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia







Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, powoli żółtka i jogurt naturalny ciągle miksując. Następnie delikatnie łyżką dodajemy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Małą tortownicę smarujemy pędzelkiem oliwą i wysypujemy kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy torcik w temperaturze 180st. ok. 20-30 minut. Po wystygnięciu przekrawamy torcik na dwie części.

Masa bananowo truskawkowa:
mleko (1l)
2 banany (200g)
truskawki (200g)
żelatyna (20g)
woda (50ml)

Przygotowanie:
Banany i truskawki miksujemy z mlekiem, jeśli owoce są mało słodkie, to można lekko dosłodzić koktajl, ale zazwyczaj banany dostarczają wystarczającą ilość cukru. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do koktajlu owocowego, ciągle miksując. Masę wstawiamy do lodówki, żeby lekko stężała.
Na paterze kładziemy jeden placek biszkoptowy, nie musimy go ponczować jak w tradycyjnych tortach, bo jogurt naturalny idealnie nawilża to ciasto. Nakładamy bok tortownicy i wlewamy połowę masy bananowo-truskawkowej. Przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym i nakładamy drugą połowę masy. Całość dekorujemy świeżymi owocami, w sezonie zdecydowanie truskawkami, ja użyłam do koktajlu mrożonych, więc do dekoracji się nie nadawały.




Wartość energetyczna całego torcika – 1800kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 torcika) – 150kcal