logo

logo

środa, 25 stycznia 2012

Gruszki w cieście serowym





Składniki:
½ kostki białego chudego sera (100g)
mąka pełnoziarnista (100g)
masło (10g)
1 paczka cukru waniliowego (15g)
1 łyżeczka sody
1 gruszka (150g)

 




Przygotowanie:
Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło, mąkę, cukier waniliowy i łyżeczkę sody. Wyrabiamy ciasto na jednolitą zwartą kulę, gdyby się bardzo kleiło, to podsypujemy lekko mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Gruszkę w skórce kroimy na 12 cząstek.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4mm i tniemy go na 12 ok. 1,5cm pasków. Każdą cząstkę gruszki owijamy paskiem ciasta serowego. Owinięte gruszki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 12szt.

Próbowałam wersję ciasta serowego z jajkiem, bez tłuszczu. Jest smaczne, ale tylko w pierwszym dniu, później jest lekko gumowe, więc polecam jednak tą wersję ciasta z odrobiną tłuszczu. Ja posypałam ciacha startą czekoladą, zużyłam na to 1 kosteczkę czekolady z nadzieniem (na wszystkie gruszki), więc przy takiej ilości nawet nie ma co zawracać sobie głowy kaloriami, a czekoladę warto dodać, bo lepiej smakują.




Wartość energetyczna całego ciasta serowego z gruszką – 645kcal

Wartość energetyczna 1 ciasteczka z gruszką – 55kcal


11 komentarzy:

  1. TO JEST PYSZNE,WSPANIAŁY DESEREK DO POPOŁUDNIOWEJ KAWKI :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, ktoś w końcu docenił moje gruszki miłym komentarzem :) One są świetne, pierwszy raz robiłam i rozeszły się ekspresowo, ledwo się na jedną gruche załapałam (bo na drożdżówki pełnoziarniste 12szt! nie udało mi się).

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogłabyś napisać przepis na to ciasto bez tłuszczu z jajkiem...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jakie, co nie wiem o co chodzi?

      Usuń
  4. ,,Próbowałam wersję ciasta serowego z jajkiem, bez tłuszczu. Jest smaczne, ale" - taka napisałaś i pytam po prostu o jakie ciasto chodzi i o przepis na nie.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa, to tamto było nie udane i przepisu tu nie ma. Jest taki: http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/01/talarki-z-ananasem.html i tu co prawda jest 10g tłuszczu, ale jak pominiesz na pewno wyjdą.

      Usuń
  5. Nie do końca mi to wyszło... Poza tym, że miałam niektóre składniki prosto z lodówki chyba wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Ciasto miałam jednak twarde (dodałam później trochę mleka i wody żeby trochę miększe się zrobiło) i nie chciało się dobrze rozwałkować. Później zabrakło mi go do owinięcia jeszcze 3 kawałków gruszki :( Po upieczeniu okazało się, że ciastka są takie gumowate. Normalnie pewnie i tak bym je zjadła bo ja słodyczożerna jestem ale tym razem miało być do kawy dla koleżanki więc upiekłam jeszcze babkę zebrę, która wyszła doskonale! Teraz będę walczyć ze swoim łakomstwem, żeby mimo wszystko nie zjeść więcej niż po jednym kawałku :-)
    Pozdrawiam,
    Lidka

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mąka pełnoziarnista użyta tutaj to mąka pszenna? chce zrobić to cudo :)

    OdpowiedzUsuń