Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 mała cebula (50g)
2 jajka (120g)
2 piersi z kurczaka (500g)
1 mała cebula (50g)
2 jajka (120g)
jogurt naturalny (100g)
ryż jaśminowy (100g)
1 marchew (100g)
1 paczka szpinaku (400g)
½ puszki zielonego groszku (100g)
kurkuma
2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, curry, kurkuma)
ryż jaśminowy (100g)
1 marchew (100g)
1 paczka szpinaku (400g)
½ puszki zielonego groszku (100g)
kurkuma
2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, curry, kurkuma)
Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy z cebulą, dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Ryż jaśminowy gotujemy w kurkumie (nawet dłużej niż na opakowaniu, żeby był kleisty) i dodajemy do niego startą surową marchewkę. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Drugie surowe jajko wybijamy do miski, dodajemy jogurt naturalny i ubijamy mikserem, aż będzie puszyste. Dodajemy rozmrożony szpinak, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i przyprawiamy do smaku. Delikatnie mieszamy na jednolitą masę i na końcu wrzucamy zielony groszek.
Blaszkę o wymiarach 30x15cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę mięsną. Następnie nakładamy ryż z marchewką, dobrze przyciskamy, żeby dokładnie przylegał do mięsa. Na wierzch wylewamy masę szpinakową z groszkiem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut.
Surowe piersi z kurczaka mielimy z cebulą, dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Ryż jaśminowy gotujemy w kurkumie (nawet dłużej niż na opakowaniu, żeby był kleisty) i dodajemy do niego startą surową marchewkę. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Drugie surowe jajko wybijamy do miski, dodajemy jogurt naturalny i ubijamy mikserem, aż będzie puszyste. Dodajemy rozmrożony szpinak, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i przyprawiamy do smaku. Delikatnie mieszamy na jednolitą masę i na końcu wrzucamy zielony groszek.
Blaszkę o wymiarach 30x15cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę mięsną. Następnie nakładamy ryż z marchewką, dobrze przyciskamy, żeby dokładnie przylegał do mięsa. Na wierzch wylewamy masę szpinakową z groszkiem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut.
Wartość energetyczna całej zapiekanki mięsnej – 1250kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 zapiekanki) – 315kcal