logo

logo

środa, 25 stycznia 2012

Zapiekanka mięsna ze szpinakiem i ryżem jaśminowym



Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 mała cebula (50g)
2 jajka (120g)
jogurt naturalny (100g)
ryż jaśminowy (100g)
1 marchew (100g)
1 paczka szpinaku (400g)
½ puszki zielonego groszku (100g)
kurkuma
2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, curry, kurkuma)



Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy z cebulą, dodajemy surowe jajko, przyprawiamy i mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Ryż jaśminowy gotujemy w kurkumie (nawet dłużej niż na opakowaniu, żeby był kleisty) i dodajemy do niego startą surową marchewkę. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Drugie surowe jajko wybijamy do miski, dodajemy jogurt naturalny i ubijamy mikserem, aż będzie puszyste. Dodajemy rozmrożony szpinak, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i przyprawiamy do smaku. Delikatnie mieszamy na jednolitą masę i na końcu wrzucamy zielony groszek.

Blaszkę o wymiarach 30x15cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę mięsną. Następnie nakładamy ryż z marchewką, dobrze przyciskamy, żeby dokładnie przylegał do mięsa. Na wierzch wylewamy masę szpinakową z groszkiem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30-40 minut.




Wartość energetyczna całej zapiekanki mięsnej – 1250kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 zapiekanki) – 315kcal


21 komentarzy:

  1. pysznie, wyględnie i zdrowo! biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie pomysl! Kurczaka pomine, ale moze grzyby? Albo mielone wolowe? Dzieki za inspiracje! :):):)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. O, ta też fajnie wygląda. Takie zapiekanki są super bo za jednym machem mamy całe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam i mogę szczerze polecić. Jedyna moja zmiana to zwykły ryż zamiast jaśminowego-akurat nie było pod ręką.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. A u mnie jaśminowy, bo akurat taki miałam pod ręką :D

    OdpowiedzUsuń
  6. z czym polecasz to podwać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musztarda i keczup :) Nie mam ambitniejszego pomysłu na tą chwilę. W dziale sosy masz przykłady różnych dietetycznych opcji - tylko wybierać :)

      Usuń
  7. Zapiekana siedzi w piecu i pachnie:)A mi już ślinka leci!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj zrobilam na obiad, pycha! Ja mialam pod reka ryz basmati ;-)
    Do tego zrobilam 2 surowki, jedna z cukinii i rzodkiewki (normalnej bo nie mialam bialej) a druga z marchweki, selera naciowego, jablka i papryki. Obiad wszystkim smakowal :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Była obłędna!!! Pycha Po Prostu PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj. Podpowiedz mi ile dajesz kurkumy. Pozdro.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapiekanka mi smakowala maz krecil nosem miesko zmielilam w robocie nozami nie wiem czy dlatego wyszlo takie twarde maz stwierdził ze "zylaste" to samo miesko gotowałam i wyszlo fajne kruche.Moze jakas rada na to? :) bo zapiekanka naprawdę ekstra, pozdr Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest i będzie twardsze niż z mielonego wieprzowego czy wołowego jakie znamy z tradycyjnych mielonych. Nie ma tłuszczu w środku, więc nie będzie miękkie.

      Usuń
  12. Jeśli dodamy trochę suchej bułki namoczonej w mleku lub wodzie, to mięso będzie bardziej miękkie, ale potrawa będzie bardziej kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń
  13. A może mięso z kurczaka drobno pokroić zamiast mielić i pomarynować w jogurcie? Wtedy powinno być soczyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jest pomysł, muszę wypróbować.

      Usuń
  14. a masz może jakieś pomysły na zapiekanki makaronowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię coś takiego.Gotuję makaron wstążki.Dzielę na 2 części. Jedną łączę ze szpinakiem (duszę z przyprawami ,czosnkiem i odrobiną słodkiej śmietanki _można zrobić na bazie mleka jak np Magda robi do klusek śląskich)po prostu mieszam makaron i szpinak. Drugą część łączę z mięsem mielonym oczywiście można z szynki czy kurczaka,indyka ,kto co lubi. Podsmazam na patelni bez tluszczu ,dodaje pomidory np z puszki.Podduszam,Przyprawiam np zioła pr.chili .sól,pieprz itp.Mieszam z makaronem. Do naczynia żaroodp.wykadam makaron z mięsem na to ze szpinakiem.Na to serek wiejski i mozzarella i zapiekam około 20-30 min w 180 st .Pycha.

      Usuń
    2. O super pomysł .Dziękuję za podpowiedź :) Uwielbiam zapiekanki a nie wiedziałam jak zrobić zdrową i nie tak kaloryczną..

      Usuń
    3. He he he nie ma za co.Sama sobie narobiłam ochoty (a dawno już nie robiłam tej "zapiekanki) i dziś zrobię.Oczywiście ten serek wiejski to trzeba odsaczyć od tej 'smietanki'. Ja sypie tym serkiem i oprócz tego układam cienkie plasterki mozzarelli ale czy ty zrobisz tak czy z samą mozzarellą czy wiejskim serkiem to już twoja inwencja. Jeślichodzi o serek wiejski to najlepszy jest krasnystaw bo się dobrze topi.

      Usuń
    4. Zapomniałabym.Makaron gotujemy al dente i dopiero mieszamy.

      Usuń