logo

logo

środa, 25 stycznia 2012

Talarki z ananasem





Składniki:
kostka białego chudego sera (250g)
mąka pełnoziarnista (250g)
1 jajko (60g)
masło (10g)
1 paczka cukru waniliowego (15g)
1 łyżeczka cukru pudru do posypania (5g)
2 łyżeczki sody
puszka ananasa w kostce (400g)

 


Przygotowanie:
Tym razem ciasto serowe z jajkiem i masłem, dla odmiany. Biały ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko, masło, mąkę, cukier waniliowy i sodę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą zwartą kulę, gdyby się bardzo kleiło, to podsypujemy lekko mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Po wyciągnięciu z lodówki wałkujemy ciasto na grubość ok. 4-5mm i wycinamy kieliszkiem małe krążki (ok. 4cm). Na każdy krążek kładziemy mały kawałek ananasa i lekko dociskamy, żeby się dobrze trzymał ciasta po upieczeniu. Ciasteczka układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut, aż się przyrumienią. Z podanych proporcji wychodzi 60szt.




Wartość energetyczna całego ciasta z ananasem – 1500kcal

Wartość energetyczna 1 talarka z ananasem – 25kcal


 

5 komentarzy:

  1. Takie malutkie, pyszne, zdrowe ciasteczka. I z ananasem, mój smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja własnie dziś kupiłam ogromnego ananaska ,a tu masz taki przepis.Cieszę sie!
    Lilia

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie nie urosły i są jak guma, niejadalne :( Nie wiem dlaczego bo wszystko zrobiłam jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło mi ich 120. Może zrobiłam zbyt cienkie. Są pyszne. Tylko nie wszystkie doczekały się kawałka ananasa, bo córka podjadała.

    OdpowiedzUsuń