logo

logo

wtorek, 24 stycznia 2012

Kapuśniak z piersią kurczaka





Składniki (na garnek 2,5l):
kapusta kiszona (500g)
1 duża cebula (100g)
ziemniaki (300g)
1 pierś z kurczaka (250g)
przecier pomidorowy (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, kminek, bazylia, papryka słodka, chili)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.


Przygotowanie:
Kapustę kiszoną szatkujemy na drobne kawałki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałki i obsmażamy na patelni. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy w osobnym garnku, aż będą miękkie (nigdy nie wrzucajcie ziemniaków surowych do kapusty, bo się nie ugotują w kwaśnej wodzie). Wszystko dodajemy do ugotowanej kapusty, zabarwiamy przecierem pomidorowym i przyprawiamy do smaku.Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, żeby wszystkie składniki przeszły smakiem kapuśniaku.

Przepis może niezbyt porywający, ale pokazuję Wam jaka to fajna dietetyczna zupa z niskokaloryczną kapustą kiszoną, od kilku lat jedna z moich ulubionych. Jeśli chcecie bardziej odchudzoną, to proponuję bez mięsa. Ale żeby nie było, że ja tylko wodę z warzywami tu przedstawiam, to pokazuję zupę mięsną, które też może mieć mało kalorii. Tylko pamiętajcie o tych ziemniakach, bo ja pierwszą zupę ugotowałam na hop siup wszystko do gara - ziemniaki twarde i surowe nawet po 1,5 godziny gotowania.


Wartość energetyczna całego kapuśniaku z mięsem – 630kcal

Wartość energetyczna 1 porcji z mięsem (1/5 kapuśniaku) – 125kcal

Wartość energetyczna 1 porcji bez mięsa (1/5 kapuśniaku) – 75kcal





12 komentarzy:

  1. Juz drugi raz z rzedu robie, tym razem bez kurczka. Sama zjadam czyly gar (na 3 obiady)!!
    Pychota, a wersji tradycyjnej nie jadam.
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda ze nie ma na blogu opcji drukuj. Przeszlam z mezem na diete i jakbym sobie przepis druknela byloby latwiej robic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie wiem jak to zrobić, nie znam się, ale zawsze można całą stronę wydrukować.

      Usuń
    2. Wystarczy przekopiować przepis do edytora tekstu i wydrukować :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Witam
    Z ziemniakami sprawa prosta - wrzucamy przed kapusta gotujemy ok 10 min i dopiero kapusta :-) jeden garnek mniej do mycia
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, i oszczędność czasu i garów, dobry plan!

      Usuń
  4. w jakiej ilosci wody gotowac ta kapuste??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie zupy gotuję w 2,5l garnku, więc tu podobnie.

      Usuń
  5. Jaki świetny przepis! Kapuśniak chodzi za mną już długo, dziś wreszcie kupiłam kapustkę, zaraz będę gotować na jutrzejszy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ona jest przepyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny kapusniaczek, taki rozgrzewajacy, w sam raz na zimne wieczorki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ja już mówiłam, że kocham Pani zupy.
    Kapuśniak mam dziś - best of the best!

    OdpowiedzUsuń