logo

logo

wtorek, 24 stycznia 2012

Kapuśniak z piersią kurczaka





Składniki (na garnek 2,5l):
kapusta kiszona (500g)
1 duża cebula (100g)
ziemniaki (300g)
1 pierś z kurczaka (250g)
przecier pomidorowy (100g)
1 domowa kostka warzywna
przyprawy (sól, pieprz, kminek, bazylia, papryka słodka, chili)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.


Przygotowanie:
Kapustę kiszoną szatkujemy na drobne kawałki i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałki i obsmażamy na patelni. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i gotujemy w osobnym garnku, aż będą miękkie (nigdy nie wrzucajcie ziemniaków surowych do kapusty, bo się nie ugotują w kwaśnej wodzie). Wszystko dodajemy do ugotowanej kapusty, zabarwiamy przecierem pomidorowym i przyprawiamy do smaku.Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, żeby wszystkie składniki przeszły smakiem kapuśniaku.

Przepis może niezbyt porywający, ale pokazuję Wam jaka to fajna dietetyczna zupa z niskokaloryczną kapustą kiszoną, od kilku lat jedna z moich ulubionych. Jeśli chcecie bardziej odchudzoną, to proponuję bez mięsa. Ale żeby nie było, że ja tylko wodę z warzywami tu przedstawiam, to pokazuję zupę mięsną, które też może mieć mało kalorii. Tylko pamiętajcie o tych ziemniakach, bo ja pierwszą zupę ugotowałam na hop siup wszystko do gara - ziemniaki twarde i surowe nawet po 1,5 godziny gotowania.


Wartość energetyczna całego kapuśniaku z mięsem – 630kcal

Wartość energetyczna 1 porcji z mięsem (1/5 kapuśniaku) – 125kcal

Wartość energetyczna 1 porcji bez mięsa (1/5 kapuśniaku) – 75kcal