logo

logo

wtorek, 3 stycznia 2012

Kulki mięsne szpinakowe

Wersja kulek dla leniwych lub dla tych, co chcą szybko coś fajnego zrobić. Po prostu pulpeciki na wykałaczkach, bez bawienia się w dekorowanie, same w sobie są ładne dzięki szpinakowi. Podobny efekt bez dekorowania można uzyskać dając zmielonego brokuła lub marchewkę startą na drobnych oczkach.





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
1 paczka szpinaku (450g)
2-3 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek)






Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy w maszynce, czosnek przeciskamy przez praskę, mrożony rozdrobniony szpinak odparowujemy z wody na patelni. Do miski wrzucamy zmielone mięso, szpinak, surowe jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawiamy. Wszystko mieszamy na gładką masę. W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy kolejno małe mięsne pulpeciki. Gotujemy ok. 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.




Wartość energetyczna całej masy mięsnej – 700kcal

Wartość energetyczna 1 kulki mięsnej szpinakowej – 35kcal