Składniki na ciasto:
mąka pełnoziarnista (150g)
woda (75ml)
margaryna (15g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawy (sól)
Składniki na farsz:
kapusta kiszona (300g)
2 duże cebule (150g)
pieczarki (150g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła suszone)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sodę i przyprawy. W gorącej wodzie rozpuszczamy tłuszcz, następnie wlewamy go do mąki i wyrabiamy ciasto na gładka masę. Ciasto wałkujemy na 2-3mm grubości i wykrawamy z niego dużym kubkiem okrągłe placki. Ciasto powinno być dobrze przyprawione, jest wtedy bardziej spójne z farszem i lepiej smakuje.
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż do odparowania wody. Gdy już wszystko będzie miękkie mieszamy w misce i doprawiamy. Farsz rozkładamy na krążkach z ciasta i każdy pasztecik sklejamy tak, żeby farsz był zakryty ciastem. Gotowe paszteciki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok.15 minut.
Z podanych proporcji wychodzi 12szt.
Wartość energetyczna całego ciasta – 630kcal
Wartość energetyczna całego farszu – 110kcal