logo

logo

wtorek, 3 stycznia 2012

Paszteciki kapuśniaczki




Składniki na ciasto:
mąka pełnoziarnista (150g)
woda (75ml)
margaryna (15g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawy (sól)

Składniki na farsz:
kapusta kiszona (300g)
2 duże cebule (150g)
pieczarki (150g)
przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła suszone)



Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sodę i przyprawy. W gorącej wodzie rozpuszczamy tłuszcz, następnie wlewamy go do mąki i wyrabiamy ciasto na gładka masę. Ciasto wałkujemy na 2-3mm grubości i wykrawamy z niego dużym kubkiem okrągłe placki. Ciasto powinno być dobrze przyprawione, jest wtedy bardziej spójne z farszem i lepiej smakuje.
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż do odparowania wody. Gdy już wszystko będzie miękkie mieszamy w misce i doprawiamy. Farsz rozkładamy na krążkach z ciasta i każdy pasztecik sklejamy tak, żeby farsz był zakryty ciastem. Gotowe paszteciki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok.15 minut.
Z podanych proporcji wychodzi 12szt.




Wartość energetyczna całego ciasta – 630kcal

Wartość energetyczna całego farszu – 110kcal

Wartość energetyczna 1 pasztecika kapuśniaczka – 60kcal





9 komentarzy:

  1. na pewno bardzo smaczne są:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardz podobaja mi sie Twoje przepisy sa naprawde fantastyczne tylko w moim przypadku przydalo by sie podawanie konkretnych przypraw poniewaz nie mam pojecia jak je dobierac i laczyc i zazwyczaj moje proby sie konczyly tym ze jedzenie szlo na marne bo ja tego nie jadlam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczytaj post o przyprawach. A jak się boisz ich używać, to zwyczajnie sól/wegeta i pieprz czarny. Uwierz mi, że ja na tym bazuję, ze względu na dzieci, które przyprawy średnio lubią i wszystko mi na bazie wegety i pieprzu wychodzi i smakuje.

      Usuń
  3. a idzie to dzien predzej upiec?Bo gosci mam w niedziele bedzie to samczne jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez problemu, tylko ważne, żeby farsz nie był zbyt wodnisty, żeby Ci przez dobę nie podmokło. Wyciśnij mocno kapustę i będzie dobrze.

      Usuń
  4. Czy te paszteciki podajemy na ciepło czy zimno?
    I czy albo jaki sos pasuje?
    a może barszczyk?

    OdpowiedzUsuń
  5. tą margaryne rozpuszczamy w wodzie? i w jakiej iliości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież jest w przepisie 75ml wody.

      Usuń