logo

logo

poniedziałek, 20 lutego 2012

Kotlety drobiowe z farszem warzywnym


Składniki na kotlety:
1 pierś z kurczaka (250g)
groszek zielony (50g)
1 cebula (50g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz)

Składniki na farsz:
seler ze słoika (100g)
½ papryki czerwonej (50g)
2 ogórki konserwowe (100g)
1 cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie)



Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy z cebulą, mieszamy z surowym jajkiem, przyprawiamy i delikatnie mieszamy z zielonym groszkiem. Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki – robimy małego „mielonego”, kładziemy na patelni, rozpłaszczamy na ok. 0,5cm i smażymy z dwóch stron. Z podanych proporcji wychodzi 6 płaskich kotlecików.

Farsz, to tylko przykład, może być dowolny, byleby z niskokalorycznych warzyw. Cebulę kroimy w kosteczkę i odsmażamy. Ogórki i paprykę (ja dałam konserwową tym razem) kroimy w paseczki lub kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy pół słoiczka selera i wszystko mieszamy z dowolnymi przyprawami. Chwilę podgrzewamy, żeby farsz był ciepły.

Przełożenie to kotlet z groszkiem na spód, potem farsz warzywny i kotlet z groszkiem na wierzch. Wszystko można polać sosem czosnkowym jogurtowym lub innym, który lubicie.




Wartość energetyczna wszystkich kotlecików mięsnych – 390kcal

Wartość energetyczna 1 kotleta – 65kcal

Wartość energetyczna całego farszu – 70kcal

Wartość energetyczna podwójnego przełożonego kotleta z farszem – 155kcal



3 komentarze:

  1. Hej,
    Mam pytanie mielimy kurczaka w maszynce?
    Czy usmażonego kotlecika kroimy na pół i przekladamy farszem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bardzo smakowity ten kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Surowego kurczaka mielimy w maszynce (lub ewentualnie kupujemy gotowe mielone drobiowe, ale u mnie preferuje się samodzielne mielenie piersi z kurczaka). W tym przepisie usmażyłam płaskie kotleciki, nie przekrawałam tylko dwa zużyłam na porcję. Ale można w sumie zrobić grubszego kotleta i go przekroić, to jest plan :)

    OdpowiedzUsuń