Składniki na kotlety:
1 pierś z kurczaka (250g)
groszek zielony (50g)
1 cebula (50g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz)
Składniki na farsz:
seler ze słoika (100g)
½ papryki czerwonej (50g)
2 ogórki konserwowe (100g)
1 cebula (50g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy z cebulą, mieszamy z surowym jajkiem, przyprawiamy i delikatnie mieszamy z zielonym groszkiem. Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki – robimy małego „mielonego”, kładziemy na patelni, rozpłaszczamy na ok. 0,5cm i smażymy z dwóch stron. Z podanych proporcji wychodzi 6 płaskich kotlecików.
Farsz, to tylko przykład, może być dowolny, byleby z niskokalorycznych warzyw. Cebulę kroimy w kosteczkę i odsmażamy. Ogórki i paprykę (ja dałam konserwową tym razem) kroimy w paseczki lub kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy pół słoiczka selera i wszystko mieszamy z dowolnymi przyprawami. Chwilę podgrzewamy, żeby farsz był ciepły.
Przełożenie to kotlet z groszkiem na spód, potem farsz warzywny i kotlet z groszkiem na wierzch. Wszystko można polać sosem czosnkowym jogurtowym lub innym, który lubicie.
Wartość energetyczna wszystkich kotlecików mięsnych – 390kcal
Wartość energetyczna 1 kotleta – 65kcal
Wartość energetyczna całego farszu – 70kcal
Wartość energetyczna podwójnego przełożonego kotleta z farszem – 155kcal