Odchudzona wersja królewicza, smakiem podobne, wyglądem również, ale dostałam zakaz od męża na nazwanie go królewiczem, bo on jako miłośnik tego ciasta stwierdził, że to prawie królewicz, a PRAWIE, to nie to samo, co dokładnie. No niech mu będzie, dla mnie smaczne, więc dodaję przepis. Obliczyłam też ile kalorii ma taki tradycyjny królewicz z przepisu, który posiadam – takie same przepisy są na różnych blogach, wartość podaję na dole, jako ciekawostkę dla porównania.
Składniki na placki miodowe:
mąka pełnoziarnista pszenna (150g)
1 jajko (60g)
1 łyżka miodu (25g)
woda (75ml)
margaryna (10g)
1 łyżeczka sody
Składniki na poncz:
sok z ½ cytryny
woda (100ml)
1 łyżeczka cukru (10g)
Składniki na biszkopt:
1 jajko (60g)
1 łyżeczka cukru (10g)
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (15g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1 budyń waniliowy
mleko (500ml)
Składniki na polewę czekoladową:
mleko (50ml)
1 łyżka mleka w proszku (15g)
1 łyżeczka cukru (10g)
½ łyżeczki kakao (2,5g)
Przygotowanie:
Przepis jest podany na blaszkę o wymiarach 30x15cm, specjalnie małą, żeby potem nie zostać z blachą ciasta, którą trzeba koniecznie zjeść, żeby się nie zmarnowało. Jeśli chcecie ciasto na tradycyjną blachę o wymiarach 40x25cm, to musicie zrobić podwójną porcję.
Placki miodowe – wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części, wykładamy nimi blaszki i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10 minut, aż będą lekko brązowe (kolor miodowy). W odchudzonej wersji jest 10g margaryny, przez co placki są dość twarde, zatem zaraz po upieczeniu proponuję je ponakłuwać widelcem i naponczować. Poncz przygotowujemy z gorącej wody, soku z cytryny i cukru.
Biszkopt – białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtko ciągle miksując. Następnie już bez miksowania delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę na papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10 minut.
Masa budyniowa – gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Nie dodajemy żadnego masła tylko ciepłym budyniem przekładamy ciasto. Uprzedzając Wasze pytania – nie wiem czy pochodzi potem mlekiem, bo to przepis na małą blaszkę, 12 kawałków i to u mnie zeszło w dwa dni i nie zdążyło mlekiem podejść.
Polewa czekoladowa – do ciepłego mleka dodajemy mleko w proszku, cukier i kakao i mieszamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
Przełożenie ciasta: placek miodowy - ½ budyniu – biszkopt - ½ budyniu - placek miodowy - polewa czekoladowa.
Przed podaniem kilka godzin schładzamy ciasto w lodówce.
Z podanych proporcji wychodzi 12 kawałków o wymiarach ok. 5x5cm.
Wartość energetyczna 1 porcji dietetycznej wersji królewicza – 140kcal
Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej wersji królewicza – 325kcal