logo

logo

poniedziałek, 20 lutego 2012

Roladki drobiowe szpinakowe





Składniki:
2 piersi z kurczaka (500g)
1 jajko (60g)
1 cebula (50g)
szpinak rozdrobniony (100g)
2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, przyprawa do kurczaka)






Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, surowe jajko i przyprawiamy. Dzielimy mięso na dwie części, do jednej dodajemy rozmrożony szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozkładamy przeźroczystą folię spożywczą, skrapiamy ją lekko zimną wodą, żeby nam później mięso ładnie odchodziło i rozkładamy na niej białą część mięsną na grubość ok. 0,5cm, staramy się uformować prostokąt. Następnie na to kładziemy zieloną część, również na grubość 0,5cm. Zwijamy mięso w roladę i ciasno owijamy folią spożywczą. Wkładamy na ok. godzinę do schłodzenia, ja dałam do zamrażarki, żeby była bardziej zbita, wtedy nie rozwali się podczas przekładania do garnka. Moja rolada miała długość ok. 20cm., więc podzieliłam ją na 2 części do gotowania. Roladę gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie, wrzucamy ją na wrzątek, wtedy białko się zetnie i zachowa ona idealnie swój kształt. Możemy ją podawać na gorąco i na zimno, zarówno w formie większych kawałków obiadowych jak i plasterków do chleba. Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji obiadowych ok. 3cm grubości lub 20 plasterków na grubość 1cm.




Wartość energetyczna całej rolady szpinakowej – 620kcal

Wartość energetyczna 1 porcji obiadowej (1/6 rolady) – 105kcal

Wartość energetyczna 1 plasterka (1/20 rolady) – 30kcal 



18 komentarzy:

  1. A jak doprawiłaś ten szpinak z zielonej części? I rozumiem, że gotujesz bez folii? Tola

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak tylko czosnek i sól. Gotowałam bez folii,jak się to porządnie z godzinke zmrozi, to jest twardsze i ładnie w całości można przełożyc do gara i nic sie nie rozwali, bo takie miękkie nie ma szans.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Przepis wydaje się być łatwy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej,
    Magdo piszez, że "dodajemy rozmrożony szpinak", tzn. że Ty taki miałaś pod ręką?
    Nigdy nie widziałam na oczy szpinaku(wiem, że ma zielony kolor), dlatego się zastanawiam, w jakiej formie moge podac ten szpinak, świeży czy mrożony?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja gotuję w folii.Wygladają przepysznie twoje zawijaski :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak kupuje mrożony, np. z Hortexu jest rozdrobniony, taka bryłka płaska. Ja mam w domu super sprzęt, siekierkę od babci :D I tą siekierką sobie rąbię kawałeczek do potrawy, hehe, rozmrażam i dodaję. Są też takie mrożone kulki, nie pamiętam z jakiej firmy, są fajne, bo nie każdy ma kuchenną siekierkę i można wyjąć tyle kulek ile się chce. A ze świeżym szpinakiem nie mam zbyt wiele doświadczeń, bo wolę rozdrobniony mrożony używać. Świeży to się wydaje, że go dużo, a potem niewiele zostaje i to jeszcze w liściach. Jakoś się nie przekonałam do niego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to w takim razie można gotować w folii, nawet nie wiedziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis bardzo łatwy i szybki (poza czasem oczekiwania i gotowania). Mój mąż nawet nie zauważył, kiedy to zrobiłam, tu przemieliłam, tam zawinęłam i się samo zrobiło :D Poważnie, kotlety mielone robię dłużej, bo każdą kulkę osobno, i smażenie, i pilnowanie, żeby się nie przypaliły...

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze a u mnie ta rolada sie rozsypuje jakos ;/
    - zmielilem mieso z mala dymka i czosnkiem
    - doprawilem, dodalem jajko i podzielilem na 2 czesci
    - z polowa zmieszalem dobrze wycisniety szpinak
    - polowe rozlozylem na foli i na to nalozylem farsz
    - zwinalem i do zamrazarki na 1,5h

    rolada byla twarda ale nie zamarznieta - dalem rade podzielic ja na czesci
    wrzuce nawet fotki ;)
    http://imageshack.us/photo/my-images/812/dsc00274am.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/252/dsc00282j.jpg/

    w smaku jest wszystko ok ale mogla by sie lepiej prezentowac..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasuwają mi się trzy przyczyny:
      1. Mięso było surowe? bo na tych zdjęciach jakieś takie białe jakby już było ugotowane?
      2. Mięso z piersi kurczaka mieliłeś czy jakieś ogólne mielone drobiowe, bo wiem że z takiego mielonego drobiowego czy indyczego nie wychodzi. Piersi są suche i dlatego ta roladka się ładnie z nich prezentuje, a ze zwykłego gotowego mielonego gorzej, choć smakuje dobrze. I ile tego mięsa, bo jak za mało, to jajko to na tyle rozrzedzi, że może nie być zwarte, 1/2kg mięsa to akurat na jedno jajko, wtedy jest ok.
      3. To może za długo w zamrażarce i za duży szok termiczny dla mięsa i wtedy się rozwala?

      A jak nic z tego, to nie wiem. Moja po schłodzeniu w lodówce dała się kroić jak wędlina na 1-2mm i była w całości, nic się nie rozwalało.

      Usuń
  10. Nigdy nie kupuje mielonego... bylo 2 spore piersi czyli jakies 0,5kg - zmielilem maszynka w domu nawet nie na tych oczkach do miesa tylko troszke drobniejszych a jakies 2 tygodnie temu mila Pani w miesnym mielila na moich oczach i wyszlo to samo z tego co pamietam...

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj zrobiłam na obiad. Smakowały całej rodzince. Danie zagości na stałe w moim menu. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota, robiłam wczoraj,jestem zachwycona. Małgosia M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo, to mi się podoba. Właśnie dzisiaj pytałam męża czy jak będę kombinować z takimi roladkami to czy je będzie jadł, jest chętny :)

      Usuń
    2. Zrobiłem ze świeżym spzinakiem. Rolada jest rewelacyjan, nie dość że świetnie wygląda to jeszcze zastępuje mi oszukane w sklepach szynki a w dodatku jest zdrowa. Do wypróbowanie mam oczywiście pozostałe rolady.

      Usuń
  13. Ja tez zrobiłam, mam tylko problem z przyprawieniem. Robiłam dwie, ze szpinakiem i z nerkowcem, obie wyszły trochę bez smaku. Dałam dużo przypraw, musztardy 2 razy tyle co w przepisie dużo soli i mam wrażanie że to wszystko mi sie wygotowało?! wodę do gotowania też osoliłam. Co radzicie dziewczyny? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Wczoraj zrobiłam kolejny raz roladę,ale tym razem w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i kostki warzywnej. Wreszcie maja smak! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za przepis. W sobotę zrobiłam roladki :) wyszły super... na pewno zrobię jeszcze raz :)Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń