mleko (100ml)
woda (50ml)
drożdże (20g)
cukier waniliowy (15g)
mąka pełnoziarnista (160g)
1 jajko (60g)
Przygotowanie:
W garnku przygotowujemy rozczyn drożdżowy: mleko i wodę lekko podgrzewamy, odstawiamy z gazu, wrzucamy drożdże, cukier waniliowy i łyżeczkę mąki (10g). Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. W misce miksujemy jajko, powoli wlewamy wyrośnięty rozczyn i dodajemy mąkę (150g). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż urośnie, ok. 45-60 minut. Gofry pieczemy w formie na złoty kolor. Jako dodatki proponuję wszystko rodzaje owoców i sosy jogurtowe, malinowe, truskawkowe, jagodowe, jak kto lubi. Z podanych proporcji wychodzi 8szt.
Dodatki do gofrów:
Jako polewy używam deserków budyniowych z Lidla lub deserków Satino (waniliowy, czekoladowy i toffi). W niewielkiej ilości nie zaszkodzą i są stosunkowo niskokaloryczne. A dla zdrowia dużo owoców!
Wartość energetyczna całego ciasta na gofry – 800kcal
Wartość energetyczna 1 gofra bez dodatków – 100kcal
Wartość energetyczna 1 gofra z owocami z polewą jogurtową – 150kcal