logo

logo

wtorek, 20 marca 2012

Ryba w sosie pomidorowym





Składniki:
2 filety rybne (200g)
2 duże cebule (200g)
papryka konserwowa (200g)
szczypiorek
sok pomidorowy (200ml)
2 łyżki octu jabłkowego
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, chili)




Przygotowanie:
Filety rybne z dwóch stron posypujemy wegetą lub przyprawą do ryb, kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni teflonowe z dwóch stron. Następnie odkładamy na talerz do przestygnięcia. Cebulę kroimy w paseczki, w garnku gotujemy wodę z solą i na wrzątek wrzucamy na 2-3 minuty cebulę, żeby zmiękła. Paprykę konserwową kroimy w paseczki. Do miski wrzucamy sparzoną cebulę, paprykę, podsmażone filety, całość zalewamy sokiem pomidorowym i dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego (lub zalewy octowej z papryki). Przyprawiamy do smaku, mieszamy, posypujemy szczypiorkiem i odstawiamy na dwie godziny do lodówki, żeby ryba przeszła sokiem pomidorowym.





Wartość energetyczna całej ryby w sosie pomidorowym – 315kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 ryby z sosem i warzywami) – 160kcal



5 komentarzy:

  1. Wow, to wyglada cudnie! Musze cos takiego zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ona nie tylko wygląda cudnie, ale i smakuje! Jest taka fajna kwaskowa, pomidorowa, jedna z moich ulubionych wersji ryby, zaraz po rybie po grecku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. filety rybne, to znaczy z jakiej ryby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filety obojętne, jakie kto lubi. Ja najczęściej kupuję morszczuka lub mintaja, czasami dorsza, bo najlepiej mi się sprawdzają do ryby po grecku i tej rybki w sosie pomidorowym.

      Usuń
  4. Bardzo dobre danie, które poprzez wyprodukowaną nadwyżkę ilościową :P posłużylo jako baza do zupy rybno - pomidorowej :P Domowa kostka warzywna plus ryż parboliczny ... i całkiem sympatyczne kolejne danie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń