logo

logo

wtorek, 20 marca 2012

Sernik dietetyczny z pianką


Pierwszy raz w życiu robiłam coś ze słodzikiem i muszę przyznać, że bardzo mi się ten pomysł spodobał. Eksperyment dla tych, którzy mnie pytali czy będzie serniczek i czy będzie dietetyczny. 

 



Składniki:
biały ser chudy (500g)
mleko (150ml)
1 serek waniliowy Danio (150g)
4 jajka (240g)
mąka kukurydziana (30g)
słodzik (18 tabletek)



  

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy biały ser, serek waniliowy, wlewamy mleko i wszystko miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy 4 żółtka i mąkę kukurydzianą. Na koniec w łyżce mleka rozpuszczamy słodzik (16 tabletek) i dodajemy to do reszty składników. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy, żeby nie było żadnych grudek. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z dwóch białek i delikatnie dodajemy je do masy serowej. Całość wylewamy do blaszki o wymiarach 30x16, na papier do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 50 minut. Po koniec pieczenia ubijamy dwa białka z 2 tabletkami słodziku i wylewamy na wierzch sernika, pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż pianka lekko się przyrumieni. Następnie wyłączmy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż wystygnie. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji sernika.




Wartość energetyczna całego sernika – 1260kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 sernika) – 105kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnego sernika na kruchym spodzie – 300kcal



62 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję taki lekki serniczek, wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Że lekki - super, ale słodzikom mówię nie! Podmienię chemię na miód lub syrop klonowy i coś czuję, że efekt będzie wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały! bardzo podoba mi się Twój blog! przepis bardzo ciekawy z pewnością skuszę się na nie jeden Twój przepis a Twój blog dodaje do czytnika:) gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. :D a ja polecam serki homo emilki!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie serki, co to za serki?

      Usuń
    2. Serki homogenizowane Mlekomy, które w przeciwieństwie do Danio nie mają tony cukru ;)
      http://wolewygodniej.pl/300967_SEREK-EMILKI-SEREK-CHUDY-500G.jpg

      Usuń
    3. Już szukałam od marca i u mnie w mieście nie ma :(

      Usuń
    4. ojjj no to współczuję, bo Emilki są najlepsze - pochłaniam je codziennie na śniadanie i jeszcze mi się nie znudziły. Gładkie i aksamitne, a serniki z nich wychodzą jak marzenie!!!!! Można je kupić w netto, realu, kauflandzie, almie... Kosztują grosze w porównaniu do innych tego typu a jakość świetna! Polecam. Sama jestem na diecie od 10 lat - kiedyś ważyłam 85 kg - teraz 49 kg :) oczywiście - raz jest lepiej raz gorzej, ale generalnie oscyluję w okolicach 50/60 kg przy 164 cm wzrostu. Strasznie podoba mi się Twój blog - dopiero dziś go odnalazłam - nad czym ubolewam, ale będę odwiedzać regularnie! Serdecznie pozdrawiam!!!

      Usuń
  5. Pani Magdo, ja tak zboczę z tematu sernika...
    Może udałoby się zastosować na blogu spis treści? :)

    Jak potrzebuje się wrócić do starego przepisu to trochę robi się problematyczne :D

    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, ten słodzik to eksperyment, normalnie go nie używam, ale chciałam zobaczyć czy to w ogóle może być smaczne, bo wiele przepisów "odchudzonych" widzę ze słodzikiem. Także próba była, może raz na jakiś czas uda się i będę żyć po takich dietetycznych ciachach :) Ale pomysł miodu też mi się podoba, na pewno wypróbuję do czegoś, może do mazurka dietetycznego na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie dogodzę wszystkim :) jak był spis treści, to narzekali, że za długi i się ciągnie do dołu i jest upierdliwy. No to zrobiłam działy, po prawej stronie są przepisy i grupy, jak się wejdzie w grupę to są zdjęcia i nazwy. Myślę, że tak jest lepiej niż było wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oooo... jest super :)
    Taki spis podoba mi się.

    A co do słodzika to używam go bardzo często i jeszcze żyję :)
    Przecież na co dzień tyle chemii jemy, więc parę pastylek słodzika raz na jakiś czas nie zaszkodzi.

    I żeby nikt przez pomyłkę nie użył słodzika z aspartamem, bo wyrzuci wypiek :)
    Aspartam gorzknieje. Chyba, że komuś fartem wyjdzie ;P

    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmmm dziękuję! :) Jednakże słodzików podobnie do Pani nie uznaję i dodam... cukier trzcinowy ;)
    Polecam Danio Light waniliowe! Mniej cukru, tyle samo tłuszczu, ale idealnie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a może być zwykła maka pszenna lub tortowa? i zamiast słodzika cukier puder czy zwykły cukier lub waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł z tym danio. Wykorzystam. :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ten serniczek wyglada super, a jaki musi byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie miałam napisać o Danio Light ale Sandy mnie ubiegła :D
    Ale i bez tego jest cudownie lekki i na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba jestem zacofana, nie słyszałam o Danio Light :) Więc jakby tak Danio Light, mleko 0,5% (ja używam 2%) itp. to wyjdzie na to, że ten serniczek to w ogóle kalorii nie ma :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja to czekam na dietetycznego "MIĘSNEGO JEŻA". To bedzie coś !!! To mówiłem ja Krzyś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok, mam to :) Ja Ci zrobię mięsnego jeża Krzysiu, ale Ty śpiewasz :D

      Usuń
  16. Krzyś, ja już znalazłam przepis na dietetyczny boczek :) Jakiego jeża znowu? Wyzwanie za wyzwaniem normalnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Krzyś nabija się, w programie typu "trudne sprawy" albo "dlaczego ja" baba wymyśliła, że talerz z wędlinami, powtykanymi w to parówkami i imitacją oczu z czegoś tam, według jej wykonania będzie się nazywał mięsny jeż. Internauci mają teraz z tego ubaw ;)
    Właśnie piekę serniczek - później dam znać jak wyszedł :) - Dorota

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej, to znowu ja - Dorota :) sernik jest dość smaczny - mało słodki, ma raczej konsystencje pianki, łatwy w przyrządzeniu, nawet dla laików :) pozdrawiam i czekam na dalsze (niekoniecznie słodkie) przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. a może być zwykła maka pszenna lub tortowa? i zamiast słodzika cukier puder czy zwykły cukier lub waniliowy?
    prosze o odpowiedz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ja Ci mogę powiedzieć, jak widzisz napisałam, że to eksperyment, więc robiłam taki serniczek pierwszy raz i tylko raz. Cukier puder i waniliowy na pewno mogą być, tego jestem pewna. Ale jak zachowa się sernik pod wpływem zwykłej mąki, tego nie wiem, może będzie tak samo dobry, a może opadnie. Spróbuj i podziel się doświadczeniami :)

      Usuń
  20. Magda, a czuc ze to ze slodzikiem? I jakim slodzikiem? ja nie moge aspartamu! To pisalam ja, Twoja wspaniala bratowa Marta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, hehe, moja Ty bratowo. Kupiłam słodzik w Lidlu, właśnie Twój brat sprawdził skład, że tam nie ma aspartamu, wierzę mu na słowo, bo mi się nie chciało wstać i sprawdzić. Nie było czuć słodzikiem, zanim poinformowałam w domu, że go użyłam nikt się nie zorientował. Dlatego jestem za, raz na jakiś czas :)

      Usuń
    2. Hmm. Jak przyjade to moze dam sie namowic na sprobowanie takiego sernika :) Na zdjeciu wyglada fajowo. W ogole wiosna idzie, cieplo sie zrobilo i chce mi sie salatek itp zieleniny. Licze na Ciebie w kwestii nowych przepisow! TWBM

      Usuń
  21. A mam pytanie do tych co miód użyli- ile daliście go?;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja ostatnio do jednego deseru na pół litra mleka dałam 50g miodu (dwie łyżki) i było takie w sam raz, więc jak tu pół kilo sera, to powinno wystarczyć. Daj tyle wymieszaj i spróbuj, jak za mało to dodasz więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten sernik na pewno upiekę na wielkanoc - tak nisko kaloryczny, że chyba ze 2 tortownice zrobię, jedna dla mnie i rodziców, drugi dla dziadków ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak na święta to od razu rób podwójną porcję, bo te marne 12 kawałków to zjecie na śniadanie Wielkanocne. Uwierz mi, że mój mały szkrab w jeden dzień zjadł 7 kawałków! Tylko on nie musi dbać o linię :)

      Usuń
  24. czy zamiast chudego sera może byc serek homo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, taki dietetyczny raz robiłam :)

      Usuń
  25. Sernik zrobiony, wygląda ślicznie. Ale jak smakuje, to sprawdzę jutro po obiedzie ; )

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzisiaj zjedliśmy po kawałku serniczka na śniadanko - niebo w gębie! Lekki i puszysty, o mięciutkiej konsystencji, po prostu wspaniały! Od siebie dodałem spód z biszkoptów oraz kilka kropel aromatu arakowego, zrezygnowałem natomiast z białkowej pianki.
    http://s3.ifotos.pl/img/IMG3149JP_rnaewrq.JPG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dziękuję za zdjęcia :) naprawdę cieszę się bardzo, że smakuje :)

      Usuń
  27. mogła bym zamienić taki ser chudy na już zmielony ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to robiłam, to nie znałam serka President z Biedronki, myślę, że będzie idealny, ma 65kcal/100g jedynie.

      Usuń
  28. dzięki właśnie się piecze ;) dałam serek emilki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to daj znać czy wyszedł, co to za serek? nie znam.

      Usuń
  29. pyszny sernik!!zjadlam juz na cieplo:)natalia

    OdpowiedzUsuń
  30. witam
    czy byłaby opcja na pyszna WZ- ke dietetyczna ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam o cieście, ale znam dwie wersje różne, więc proszę o link do oryginału, który znasz i się zrobi :)

      Usuń
  31. Witam serdecznie,
    wpadłam przypadkiem na Pani przepis szukajac dobrej zapiekanki z kasza gryczaną...przepis znalazłam,zapiekanka wyszła wyśmienita,ale jeśli chodzi o serniczek to właśnie się piecze i z niepokojem go obserwuję,bo strasznie popękal....czy zrobiłam coś nie tak?Ogólnie gratuluję blogu...przepisy są bardzo zachęcające i z pewnością niejednokrotnie z nich skorzystam
    pozdrawiam:)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i jak ten sernik? Mi też popękał, ale jak opadł to się wyrównało.

      Usuń
    2. No faktycznie się wyrównał,a w smaku pyszny i delikatny jak puch:)Pozdrawiam:)

      Usuń
  32. Właśnie się piecze :) Twój Madziu wygląda wspaniale, mam nadzieję, że mój też będzie!

    OdpowiedzUsuń
  33. a proszek do pieczenia też dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyobraz sobie, że założyłam zeszyt z Twoimi przepisami :) Przepisy lubie mieć pod ręka w kuchni a gotowanie z Tobą to sama przyjemność. Jesteś niezwykła :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Na pewno użyłaś mąki, a nie skrobi kukurydzianej? Była żółta czy biała? Tak na wszelki wypadek pytam, bo one się bardzo od siebie różnią, a bardzo często są mylone. Mąka kukurydziana jest bardzo charakterystyczna i ciężko mi wyobrazić sobie lekkie, piankowe ciasto, które ma w sobie mąkę kukurydzianą i jej nie czuć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pianka w tym przypadku to nie piankowe ciasto tylko góra zrobiona z białek.

      Usuń
    2. W komentarzu ktoś wspominał, że sam sernik też jest nieco piankowy

      Usuń
  36. Czy zamiast słodziku można użyć syropu z agawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, nigdy nie używałam syropu z agawy.

      Usuń
  37. A mi ciasto klapnęło, nie wiem czemu..

    OdpowiedzUsuń
  38. W końcu go zrobiłam.Bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  39. Sernik jest wspaniały :) chyba nawet te "zwykłe" nie smakują mi tak jak ten w wersji lżejszej. Ja nie użyłam słodzika tylko ksylitolu, wiadomo podniosła się kaloryczność, ale przynajmniej to nie to samo co zwykły biały cukier. Wszystko inne robiłam ściśle według przepisu, palce lizać.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawniej robiłam go częściej.Raz dodałam trochę malin.Pycha.

      Usuń
  40. A ile dodać cukru np trzcinowego czy cukru pudru do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis był ekstremalnie odchudzony, żeby pokazać, że da się odchudzić nawet sernik. Wejdź w dział Słodyczy raj i tam jest inny sernik, gdzie w przepisie jest cukier, a z tego wykorzystaj jedynie patent na piankę.

      Usuń