logo

logo

sobota, 14 kwietnia 2012

Babeczki z czerwonej soczewicy





Składniki:
czerwona soczewica sucha (100g)
2 jajka (120g)
jogurt naturalny (30g)
mleko w proszku (20g)
2 łyżeczki proszku do pieczeni
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki czerwonej papryki w proszku
przyprawy (sól, pieprz, sioła prowansalskie, papryka słodka)

 


Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości (w proporcji 1:2 z wodą) i miksujemy ją na puree, jak będzie bardzo sztywne, to trochę podlewamy wodą. Po przestygnięciu dodajemy jogurt naturalny, żółtka i mleko w proszku, miksujemy wszystko na gładką masę i dodajemy proszek do pieczenia z sodą. Przyprawiamy papryką słodką dla koloru i solą, można dodać chili, wtedy będą pikantne. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając ją z pozostałymi składnikami. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 20 minut. Z podanych proporcji wychodzi 12 babeczek. 




Wartość energetyczna całego ciasta na babeczki – 650kcal

Wartość energetyczna 1 babeczki – 55kcal 



8 komentarzy:

  1. proszę, proszę, jak tu się wiosennie zrobiło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No rozpatrzyłam pozytywnie kilka wniosków pisemnych i jest lepiej :)

      Usuń
  2. proszek do pieczenia? soda? to ma być zdrowe jedzenie???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A myślałam, że już mnie tu nic nie zdziwi, a jednak :)

      Usuń
  3. A czemu mleko w proszku? To najczęściej, niestety, chemia :/ Czym można by to zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czym można zastąpić. Przepis jest z mlekiem w proszku i tak tez zrobiłam. Mi nie przeszkadza, więc się nie zastanawiam nawet czym zastąpić, bo to jest pyszne i takie chcę :)

      Usuń
  4. zamiast mleka można użyć śmietankę w proszku do kawy. Nie jest to zdrowe rozwiązanie ale tańsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dałam ze 2 łyżki zwykłego mleka i chyba też mi wyszło jak powinno :) smaczne!

    OdpowiedzUsuń