logo

logo

sobota, 14 kwietnia 2012

Pieczeń serowa




Składniki:
2 duże piersi z kurczaka (500g)
2 kostki białego chudego sera (400g)
2 jajka (120g)
pieczarki (200g)
cebula (200g)
przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do jajek)







Przygotowanie:
Piersi z kurczak kroimy wzdłuż na części, niezbyt małe, ok. 4-5 części z dużej piersi. Każdą część rozbijamy na płasko tłuczkiem i obustronnie przyprawiamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Biały ser mielimy z pieczarkami i surową cebulą, dodajemy jajka i przyprawiamy.
Małą keksówkę o wymiarach 22x10cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno wkładamy część piersi, potem naprzemiennie układamy masę serową i piersi. Na wierzchu posypujemy dowolnymi przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 40minut. Z podanych proporcji wychodzi 14 kawałków ok. 1,5cm grubości.




Wartość energetyczna całej pieczeni – 1230kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/14 pieczeni) – 85kcal 



8 komentarzy:

  1. Faktycznie fajny pomysł na pieczeń. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciu wygląda mi to na zmielone mięso z marchewką a na to ser czy tak też może być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To szare to ser z pieczarkami, a te białe paski to piersi z kurczaka. Marchewki w przepisie nie ma. Ale jak zrobimy tak jak piszesz, to zawsze to pomysł na inną pieczeń/pasztet.

      Usuń
    2. faktycznie ser i pieczarki jest ich dużo więcej niż mięsa przepraszam nie skojarzyłem zasugerowałem się kolorem sera :)

      Usuń
  3. a jakie przyprawy na wierzch Pani użyła? wygląda pysznie i na pewno spróbuję ;) Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wierzch to były zioła prowansalskie z tego co pamiętam, to już nie ma aż takiego znaczenia, bardziej to ozdobnie potraktowałam. Na takie wypieki na wierzch sypię często siemię lniane, kminek, dowolne suszone zioła, paprykę czerwoną dla koloru lub po prostu gotową mieszankę przypraw typu przyprawa do ziemniaków lub kurczaka.

      Usuń
  4. Nie wiem dlaczego masa z sera mi się rozpłynęła ,podeszła wodą.Czy to tak miało być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka, podchodzi wodą, zazwyczaj co dietetyczne i warzywne podchodzi wodą. W normalnych tradycyjnych przepisach zawsze jest jakaś manna, bułka tarta czy coś innego, co wodę chłonie, a tu tego nie ma.

      Usuń